Facebook anteposa els seus beneficis a la seguretat dels seus usuaris i oculta que les seves plataformes són nocives per als menors, fomenten la divisió social i debiliten la democràcia, va alertar aquest dimarts una exempleada davant d'un subcomitè el Senat dels Estats Units.

Frances Haugen, una extreballadora de la firma, va testificar davant del subcomitè de Protecció al Consumidor, Seguretat de Productes i de Dades de la Cambra Alta després de les filtracions que ella mateixa va fer en els últims dies al diari The Wall Street Journal i després de revelar la seva identitat en una entrevista emesa diumenge amb el programa 60 Minuts del canal CBS.

La informant, de 37 anys, va començar a treballar a Facebook com a responsable de Producte el 2019, però va decidir abandonar la companyia davant de la desinformació que va veure després de les eleccions als EUA del novembre passat, que van desembocar en l'assalt al Capitoli el gener per part de seguidors del llavors president, Donald Trump.

En el seu testimoni, Haugen va fer un retrat despietat de l'empresa, perquè durant el temps que hi va estar treballant es va adonar d'una "veritat devastadora": Facebook oculta informació al públic i als Governs.

"Els documents que he proporcionat al Congrés proven que Facebook ha enganyat el públic de forma repetida sobre el que la seva pròpia investigació revela sobre la seguretat dels nens, l'eficàcia de la seva intel·ligència artificial i el seu paper per expandir missatges divisoris i extremistes", va dir la informant.

"Facebook debilita la democràcia"

Va explicar que ha decidit testificar davant del Congrés perquè creu que els productes de Facebook (que a part de la seva pròpia plataforma és propietària de Whatsapp i Instagram) danyen els menors, fomenten la divisió i debiliten la democràcia.

"Els líders de la companyia saben com fer que Facebook i Instagram siguin més segurs, però no faran els canvis necessaris perquè anteposen els seus beneficis astronòmics a la gent", va lamentar.

Haugen, que també va estar treballant des de 2006 en companyies com Google, Pinterest i Yelp, va aclarir que la seva tasca a Facebook es va centrar en els algoritmes i les recomanacions que es fan a l'usuari.

Aquest testimoni es produeix després que dilluns caiguessin a nivell mundial durant més de sis hores els serveis de Facebook, Instagram i Whatsapp sense que encara es conegui el motiu.

2e22368468458c35d6dd646fa32f0f1099eb4f61

L'exempleada de Facebook, Frances Haugen / EFE

Instagram, com el tabac

En aquest sentit, va precisar que la companyia actua com els fabricants de tabac, és a dir, que promou hàbits entre els menors a través d'Instagram perquè s'enganxin, com passa amb els cigarrets.

I va denunciar que Instagram ha canviat les vides dels nens i adolescents que pateixen assetjament a l'escola, ja que "el 'bullying' els segueix fins i tot casa, els segueix fins als seus dormitoris".

Segons el seu parer, dins de l'empresa es prenen decisions "desastroses" per als menors, la seguretat pública i la privacitat dels individus. "És per això que hem d'exigir a Facebook que faci canvis", va afirmar.

Zuckerberg ho nega tot

Per la seva part, el conseller delegat i cofundador de Facebook, Mark Zuckerberg, va negar aquest dimarts que la seva companyia anteposi els beneficis a la seguretat i el benestar dels usuaris, tal com va assegurar l'exempleada Frances Haugen.

"En el centre d'aquestes acusacions es troba la idea que prioritzem els beneficis a la seguretat i el benestar. Això és simplement fals", va escriure Zuckerberg en el seu compte a la xarxa social, en un llarg missatge en què va defensar l'empresa davant de les múltiples crítiques que està rebent aquests dies.

El màxim responsable de Facebook també va dir que "moltes de les acusacions no tenen sentit" i que no reconeix "la falsa imatge de la companyia que s'està pintant".

 

Foto principal: L'exempleada de Facebook Frances Haugen en la seva compareixença / EFE