Els senadors republicans han bloquejat aquest divendres la consideració d'un esborrany de llei per investigar l'assalt al Capitoli del passat 6 de gener, l'incident que va deixar cinc morts a la capital nord-americana. Els demòcrates no han aconseguit el mínim de 60 vots a favor de crear una comissió independent similar a la de l'11-S  i aclarir l'intent de cop d'estat. La proposta ha quedat bloquejada a la Cambra després de rebre 54 vots a favor i 35 en contra.

Per què una comissió d'investigació?

Després que Donald Trump fos absolt del seu segon judici polític per encoratjar els seus seguidors a interrompre la presa de possessió del president Joe Biden, la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, va anunciar en una carta dirigida als demòcrates i distribuïda a la premsa la creació d'un nou òrgan d'investigació independent, destinat a examinar "els fets i les causes" de l'assalt.

De fet, segons la proposta, l'objectiu d'aquesta nova comissió seria examinar la resposta de la policia del Capitoli, que es va veure sobrepassada per les masses durant l'assalt, així com la reacció d'altres forces de seguretat en l'àmbit federal, estatal i local. La comissió estaria liderada pel tinent general Russel Honoré, qui ja estava treballant amb un comitè del Congrés per a esbrinar l'ocorregut el 6 de gener, i que és conegut als EUA per haver posat ordre en la resposta del llavors govern de George W. Bush després de l'huracà Katrina

A mitjans de maig, la Cambra baixa dels EUA va aprovar l'esborrany per la creació de la comissió independent, prenent com a exemple la que es va crear el 2001 després de l'atac terrorista de l'11-S, formada per 10 membres designats equitativament per republicans i demòcrates.

Els republicans bloquegen la investigació

Malgrat els seus esforços, el líder de la minoria republicana al Senat, Mitch McConnell, ja va alertar que s'oposaria a la formació d'aquest òrgan.

Durant el debat, els conservadors han defensat que la comissió no sols hauria de centrar-se en els fets del 6 de gener, sinó també en les activitats del moviment anarquista ANTIFA i de Black Lives Matter (Les vides negres importen) durant l'estiu de 2020, quan es van desenvolupar protestes en resposta a la brutalitat policial contra els afroamericans. Els demòcrates ho han rebutjat perquè aquests grups no van irrompre de manera violenta en el Capitoli, un símbol de la democràcia nord-americana, i consideren que l'assalt mereix una investigació específica.

L'assalt al Capitoli

El 6 de gener, centenars de seguidors de l'expresident Donald Trump van irrompre a la seu del Congrés dels EUA quan se celebrava una sessió conjunta de les dues cambres per a ratificar la victòria del demòcrata Joe Biden en els comicis de novembre passat.

A part dels cinc morts, prop de 140 agents van ser agredits per manifestants partidaris de Trump, que anaven armats amb destrals, bats, pals d'hoquei i altres armes, segons dades de les autoritats.

Foto principal: l'edifici del Capitoli a Washington, EUA / Efe