El Parlament Europeu demana que els tests de Covid-19 siguin gratis per viatjar amb seguretat la temporada d'estiu vinent. L'Eurocambra ha aprovat aquest dijous per 540 vots a favor, 119 en contra i 31 abstencions la seva posició sobre el passaport sanitari de cara a les negociacions amb els estats membres. Per tant, segons aquests resultats les principals exigències seran la "gratuïtat i l'accessibilitat" de les proves PCR que s'hauran de fer tots els que no s'hagin pogut vacunar o no hagin passat la Covid-19 per poder desplaçar-se per l'eurozona. Per la seva banda, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) segueix sense aprovar aquesta eina i adverteix que podria donar falsa seguretat.

Desplegament del passaport sanitari

L'eurocambra aposta per salvar la temporada d'estiu amb noves mesures que garanteixin la seguretat dels ciutadans. De la mateixa manera, el Parlament Europeu vol evitar crear desigualtats pel que fa als drets de moviment amb la incorporació de mesures com aquesta, que garantirien l'accés a proves PCR a tots els ciutadans de la UE per igual.

Aquesta votació és un dels primers passos que la UE ha emprès per fer efectiu l'ús del 'passaport sanitari'. De fet, els eurodiputats també han demanat que se'ls anomeni 'Certificat Covid-19 de la UE' en comptes de 'Certificat Verd Digital', tal com havia suggerit la Comissió Europea. D'altra banda, l'Eurocambra vol que es limiti el seu ús a 12 mesos i no fins que s'acabi la pandèmia, tal com plantejava l'executiu europeu.

L'aprovació del mandat negociador a l'Eurocambra marca el tret de sortida a les converses amb el Consell de la UE, on hi ha representats els 27, per acordar la legislació del passaport sanitari. Des del Parlament Europeu veuen possible enllestir les converses a finals de maig per tal de ratificar la llei cap a principis de juny. En paral·lel, Brussel·les està treballant en la part tècnica del nou sistema de mobilitat comunitària per permetre la seva posada en marxa a les portes de l'estiu.

Crítiques i controvèrsies

Malgrat aquest avenç per part de l'Eurocambra, el passat dimarts l'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders, va instar els diputats a prendre "accions ràpides" per enllestir els passaports "tan aviat com sigui possible". Més concretament, Reynders va demanar ajornar el debat sobre si els portadors del passaport sanitari estaran exempts de restriccions addicionals per la Covid, com per exemple les quarantenes.

Paral·lelament, l'OMS segueix sense recomanar la implementació dels passaports sanitaris. En un informe epidemiològic sobre la pandèmia, l'OMS va insistir el mes passat que les vacunes anti-Covid no poden ser un requisit per a viatjar atès que encara es desconeixen els seus efectes en la reducció dels contagis, la durada de la immunitat que proporcionen o si protegeixen contra formes lleus de Covid-19. A més, van recordar que l'ús de "certificats d'immunitat" per a viatgers internacionals (tant si s'han vacunat com si presenten anticossos després de superar la malaltia) no és recomanable "ni està actualment secundat per evidències científiques".

Foto principal: l'eurocomissari de Justícia, Didier Reynders / ACN