Espanya es troba de nou davant la pressió internacional que l'insta a reconèixer la independència del Kosovo. En aquesta ocasió ha estat el Parlament Europeu, que ha tornat a demanar a l'Estat espanyol que el reconegui com a un país al marge de Sèrbia, juntament amb els altres quatre estats europeus que encara no ho han fet. L'Eurocambra ha apuntat que la seva independència és "irreversible" i que, a més, la UE reafirmaria "la credibilitat del compromís europeu amb el procés d'ampliació".

La petició als cinc països -Espanya, Grècia, Eslovàquia, Xipre i Romanias'ha recollit un informe votat avui sobre l'adhesió del Kosova a la UE. Aquests són els únics estats europeus que no reconeixen la seva independència tot i la proclamació unilateral que van fer el 2008.

"La independència de Kosovo és irreversible i el seu reconeixement seria beneficiós per a la normalització de relacions entre Kosovo i Sèrbia i milloraria i consolidaria l'estabilitat a la regió i facilitaria la integració europea de tots dos", ha apuntat l'eurodiputada verda alemanya Viola von Cramon-Taubadel, autora de l'informe.

PP i Podemos voten en contra

Pel que fa a la posició dels partits espanyols, l'informe tirarà endavant amb el rebuig de PP i Podemos, mentre que PSOE i Ciutadans han optat per abstenir-se i Vox ha votat a favor, ja que ha seguit el vot del seu grup polític a l'Eurocambra. Segons fonts parlamentàries morades han assenyalat que no té sentit que el Parlament ignori la decisió sobirana de països com Espanya i aprovi un com aquest sobre la integració europea de Kosovo.

Avanços al diàleg amb Sèrbia

En el repàs a l'adhesió europea de Kosovo, l'informe destaca els avenços de Pristina, la capital del país, en relació amb les seves reformes, tot i que apunta a la necessitat de seguir combatent la corrupció, millorar l'Estat de dret i enfortir la lluita contra el canvi climàtic.

Això sí, destaca que Kosovo compleix amb les condicions per a procedir a la liberalització de visats i reclama als països membres que ho acordin abans que acabi 2021. "Seria extremadament important per donar confiança a la regió i per a la nostra credibilitat", ha explicat Von Cramon-Taubadel en una roda de premsa.

L'eurodiputada també ha demanat al nou govern kosovar, format per l'esquerrà Albin Kurti fa tan sols dos dies, que mostri el seu compromís amb el diàleg amb Belgrad, la qual cosa afavoriria la UE. "Volem veure progressos en les pròximes setmanes i mesos. Un acord complet és una condició prèvia per a la integració europea de Kosovo", ha subratllat.

La UE està bolcada en la represa del procés per la normalització de les relacions entre les capitals d'ambdós països, Belgrad i Pristina, un pas que veuen condició sine qua non per al camí europeu de tots dos. 

Per a això, l'alt representant diplomàtic, Josep Borrell, va designar l'exministre d'Exteriors eslovac, Miroslav Lajcak, com enviat per les converses i espera poder reprendre abans d'estiu un procés que ha estat marcat per les intermitències derivades de la inestabilitat política a la regió. 

 

Imatge principal, ministra d'assumptes exteriors Arantxa González Laya / Europa Press