Fred, Parkinson, esclerosi múltiple... Els tremolors de la cancellera alemanya, Angela Merkel, han suscitat nombroses teories en mitjans de tot el món, mentre ella assegura que el seu estat de salut és bo, sense donar gaires explicacions.

A Alemanya, on la majoria dels ciutadans considera que es tracta d'un assumpte privat de la cancellera (així ho veu un 80 % dels enquestats en l'últim Politbarometer de la televisió pública ZDF, del 19 de juliol), les xarxes socials parlen de les possibles causes, algunes d'arriscades i poc fonamentades.

Tres actes de tremolors

La primera vegada va ser el 18 de juny a Berlín. Merkel es trobava juntament amb nou president ucraïnès, Volodimir Zelenski, en una desfilada quan la líder alemanya va patir durant diversos minuts unes sobtades i incontrolables tremolors a tot el cos. La mateixa cancellera va aclarir més tard en una roda de premsa que simplement havia patit una deshidratació després de passar diverses hores dreta, sense beure i a més de 30 graus.

Tanmateix, això es va repetir el 27 de juny en un altre acte públic juntament amb el president alemany, Frank-Walter Steinmeier, i el 10 de juliol, durant la recepció a Berlín del primer ministre de Finlàndia, Antti Rinne. Merkel va atribuir aquest nou episodi a què encara estava processant les primeres tremolors i va assegurar trobar-se "molt bé". L'endemà, va romandre asseguda mentre sonava l'himne en un altre acte oficial.

Teories

Encara que més mesurats que els internacionals a l'hora d'abordar el problema de salut de la cancellera, els mitjans alemanys s'han aventurat a diagnosticar el mal de Merkel, enmig d'un debat sobre si aquesta hauria de donar més informació o no sobre el que l'afligeix.

S'esmenta el fred, l'estrès associat a les responsabilitats del càrrec i fins i tot el càncer, però el Parkinson és la possible causa de la qual més es parla a internet. Una altra explicació alternativa, apuntada per mitjans sensacionalistes com Bild i missatges en grups i comptes de xarxes socials vinculades a l'extrema dreta, és que les tremolors són desencadenades per l'himne alemany, ja que acusen la cancellera de sentir animadversió envers cap al cant nacional.

Què diuen els experts?

Els metges consultats adverteixen que és molt atrevit i arriscat realitzar un diagnòstic a través d'unes imatges de televisió, encara que creuen molt difícil que es tracti de càncer o Parkinson. Respecte a aquesta última, la impressió que proporcionen els vídeos és que no hi ha signes de Parkinson en Merkel ni en la manera de moure's ni en el seu patró motor", explica a Efe el president de l'Associació Madrilenya de Neurologia, David Pérez Martínez.

També el vocal de la Societat Espanyola de Neurologia, Juan Carlos Portilla, coincideix que els tremolors no són els típics d'aquesta malaltia: "Els del Parkinson solen ser més continus i venen acompanyats d'altres símptomes, com la falta d'agilitat."

Pérez Martínez descriu els símptomes de la cancellera com una "tremolor de predomini en bipedestació o ortostàtic", que podria relacionar-se amb un trastorn rar del moviment -que no és greu i és fàcil de tractar- caracteritzat per tremolors ràpids que afecta a les cames i al tronc mentre s'està dempeus i que sol donar-se en dones d'edat avançada (Merkel acaba de complir 65 anys).

En qualsevol cas, segons el que diu el cap de Neurologia de l'Hospital 12 d'octubre, no sembla, a priori, cap malaltia greu o càncer com s'ha dit en alguns mitjans i tampoc no resulta plausible la d'una infecció o quadre infecciós.

Portilla afegeix, per la seva part, que "les causes d'aquests episodis de tremolor repetits poden ser des de neurològiques fins a desordres relacionats amb la tiroide, o fins i tot respostes psicosomàtiques a trastorns d'ansietat o pànic", en línia amb la versió oficial mantinguda per la cancellera.

Merkel sempre ha vinculat els seus símptomes a la deshidratació que va patir la primera vegada i a l'empremta que li ha deixat aquest incident: "No hi ha res de què preocupar-se. El record de l'incident de la setmana passada va portar a la situació d'avui. És un procés psicològic", va declarar al diari alemany Stuttgarter Zeitung.