En plena pandèmia del coronavirus costa desconnectar. S'intenta trencar la rutina amb diferents llistes de reproducció en diverses plataformes, practicant algun esport a casa o al gimnàs o recordar els sons de la natura a través de vídeos. De fet, en aquesta línia s'han popularitzat des de fa un temps els vídeos de Youtube ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response o Resposta Sensorial Meridiana Autònoma). O en altres paraules, vídeos que provoquen una sensació de calidesa i relaxament o d'"orgasmes cerebrals".

llac baikal unsplash

Vistes al llac Baikal des de l'illa d'Olkhon a l'estiu / Unsplash

I una cosa semblant és el que podria provocar un vídeo tranquil i relaxant de bombolles blanques i platejades de metà atrapades al gel que s'ha format a Maloe More, un estret que separa l'illa d'Olkhon del mateix llac, a la riba occidental del llac Baikal. El gel que cobreix els estrets i badies es comença a formar a finals de novembre, tot i que el llac no s'acaba de congelar fins a mitjans de gener. "Aquest tipus de gel, el més pur, només es pot veure en algunes àrees del llac, al novembre o desembre", comenta el fotògraf i guia turístic d'Irkutsk Stanislav Tolstev al diari The Siberian Times. "La primera vegada que m'hi vaig fixar, va ser fa uns quatre anys, després vaig aprendre a distingir el metà de les bombolles d'aire".

De fet, al llac Baikal –considerat el més profund del món– s'hi poden veure múltiples bombolles. Els pescadors locals diuen que hi ha altres bombolles que són més petites i caòtiques que són la respiració de les foques del llac. I és que hi ha parts per on pugen per agafar aire i es tornen a capbussar.

Per què es formen aquestes bombolles?

Al llac Baikal s'hi troba també la zona del rift. Es tracta d'un límit de plaques divergents que es troba sota del llac, al sud-est del país. A l'oest hi ha la placa Eurasiàtica i a l'est la d'Amur. Això fa que el llac Baikal no tingui un fons sòlid i hi hagi un terra ple de sediments. Entre aquests sediments hi ha una gran quantitat de gas, incloent-hi el metà.

A l'hivern hi ha carreteres per sobre del llac congelat, però aquestes bombolles representen una amenaça. "Hi ha àrees on les bombolles creixen tant que els cotxes cauen dins el gel", explicava al mateix diari. "La ubicació pot variar d'un any a l'altre, tot i que generalment les bombolles grosses apareixen a partir de febrer i es poden veure fins al març o l'abril".

Segons recull el The Siberian Times, els científics estarien estudiant l'augment considerable de metà i en conseqüència de les bombolles, tot i que de moment, no atribueixen l'augment a l'escalfament global.