De la franja de Gaza no en pot sortir ningú. A l'est el mar, i a nord, sud i oest una imponent tanca alçada per l'exèrcit d'Israel. Abans de l'esclat del conflicte entre Israel i  Hamàs, els passos fronterers solien estar oberts i hom podia entrar i sortir de la Franja sota un estricte control de les autoritats israelianes, però des del 7 d'octubre aquesta possibilitat ha desaparegut. L'enclavament està aïllat, o ho estava fins aquest dimecres, quan el pas fronterer de Rafah, que connecta la Franja amb Egipte, s'ha obert per deixar sortir a 76 ferits i 335 civils amb passaport estranger. Una sortida amb comptagotes i limitada, sota l'estricte control de l'Autoritat Fronterera de Gaza, depenent del ministeri de l'Interior controlat per Hamàs, que afirma comptar amb un llistat de tots aquells civils que tenen l'ara exclusiu dret a poder sortir de la franja de Gaza.

Desenes d'ambulàncies egípcies han creuat aquest dimecres el pas per traslladar a ferits palestins de la Franja de Gaza perquè rebin tractament a Egipte, per primera vegada des de l'inici dels bombardejos israelians a l'enclavament palestí. Concretament, 335 ferits greus o malalts amb necessitat de tractament i 76 civils amb passaport estranger han pogut creuar en direcció a territori egipci. Des de fa dies Egipte va anunciar estar preparat per rebre i tractar "qualsevol xifra de ferits" palestins una vegada es permetés la sortida dels mateixos de l'enclavament palestí, on resideixen 2,2 milions de persones, de les quals la gran majoria no tenen cap possibilitat de marxar. Però Egipte no està disposat, en cap cas, a acollir centenars de milers o milions de refugiats palestins, el que condemna a la població de la Franja a romandre dins l'enclavament mentre Hamàs i Israel lliuren una guerra als carrers de Gaza.

L'obertura del pas de Rafah el dimecres 1/11/2023 / Foto: Europa Press
L'obertura del pas de Rafah aquest dimecres / Foto: Europa Press

La sortida de ferits i estrangers ha començat aquest dimecres, però encara no ha acabat. L'Autoritat General d'Encreuaments i Fronteres de Gaza ha anunciat que el pas de Rafah obrirà també aquest dijous per completar l'operació de sortida de persones amb passaport estranger de la Franja. En un comunicat, l'organisme, dependent del Ministeri d'Interior de Gaza, controlada pel grup islamista palestí Hamàs, ha indicat que Egipte els ha informat de l'obertura de Rafah durant la jornada de demà perquè puguin sortir de l'enclavament palestí "la resta d'estrangers de la llista". Han advertit que únicament podran abandonar la Franja les persones que apareguin en aquest llistat.

El llistat on queda escrit qui té dret a sortir de la Franja i qui no ha estat publicat aquest dimecres per l'autoritat fronterera de la Franja, i hi apareixen unes 600 persones, entre palestins amb passaport estranger o ciutadans d'altres països, als quals s'ha donat autorització per sortir de la Franja. En aquest llistat hi ha dos espanyols: un treballador de Metges Sense Fronteres (MSF) i un altre de l'Oficina del Coordinador Especial de l'ONU per al Procés d'Orient Mitjà (UNSCO). El primer dels dos, segons informa la Cadena SER, ja ha abandonat la Franja. Altres nacionalitats esmentades en aquesta llista són japonesos, austríacs, txecs i búlgars, entre els quals hi ha palestins amb doble nacionalitat i ciutadans d'aquests països. També hi ha empleats d'organitzacions internacionals com Metges Sense Fronteres, el Comitè Internacional de la Creu Roja (ICRC) i d'agències de l'ONU com la dels Refugiats Palestins (UNRWA). Aquest últim organisme, depenen de l'ONU, ja ha notificat la mort de més de 50 dels seus treballadors a causa dels bombardejos contra zones residencials per part d'Israel.

Israel endureix la seva ofensiva al nord de Gaza i torna a bombardejar el camp de refugiats de Jabalia

Hamàs ha acusat de nou a Israel de cometre una "segona massacre" en el camp de refugiats de Jabalia, al nord de la Franja, on s'han registrat avui "desenes de morts i ferits" segons mitjans palestins. És el segon atac contra Jabalia. Aquest dimarts, avions de combat israelians van disparar tones d'explosius contra aquesta zona residencial, que van causar un enorme cràter i la destrucció de diversos edificis de l'àrea i més de 140 morts. Fonts hospitalàries han confirmat a EFE haver certificat la mort d'almenys 145 persones en els bombardejos d'ahir; mentre que Israel ha admès haver matat en més cinquanta "terroristes" en l'atac del dimarts, inclòs Ibrahim Biari, comandant del Batalló de Jabalia, un dels comandaments de Hamàs responsables dels atacs del 7 d'octubre, segons l'Exèrcit israelià. En l'atac d'aquest dimecres, el segon contra aquesta mateixa zona del nord de Gaza, des del ministeri de salut de Gaza, afirmen que hi ha hagut "diverses desenes de morts i ferits". "Una segona massacre", afirmen.

Per altra banda, Israel ha assegurat aquest dimecres haver atacat "desenes" d'objectius de Hamàs, més d'11.000 des que va començar la guerra, mentre prossegueix amb la seva ofensiva aèria i terrestre a la Franja de Gaza. "Paral·lelament a l'ampliació de les activitats terrestres, s'està duent a terme un esforç conjunt de múltiples branques amb forces aèries i navals per a frustrar les amenaces terrestres i atacar a l'organització terrorista Hamàs", va informar l'Exèrcit israelià, que va assegurar haver matat al cap de la seva unitat de míssils antitancs, Mohamed Asar.

En les últimes 24 hores, Israel ha confirmat la mort de 15 soldats en els combats terrestres a la Franja contra les Brigades Al Qasam, el braç armat de Hamàs. Les Forces de Defensa d'Israel (FDI) sumen 330 baixes en les seves files des del 7 d'octubre, quan van morir la majoria de les 1.400 víctimes de l'atac de Hamàs en territori israelià, i més d'un miler de civils. A l'enclavament palestí, els bombardejos s'han cobrat en 26 dies de guerra més de 8.800 morts -al voltant del 70% són civils, inclosos més de 3.650 menors- i més de 22.200 ferits. Els hospitals que han d'atendre els milers de ferits, segueixen col·lapsats i sense combustible.