Mentre que en alguns països la realització de tràmits en línia continua sent una autèntica odissea, en d'altres, fins i tot pots casar-te per internet. És el cas d'Estònia. A finals de l'any passat es va convertir en encara més digital. Casar-se en línia, enviant una sol·licitud de matrimoni online a través del registre de població electrònica, és possible. Després de quatre clics, ja constes amb aquest estat civil. La cerimònia segueix sent física —si més no, de moment—, però l'aplicació electrònica farà estalviar un temps valuós per a la gent.  

🌳 Taevaskoja: les portes al cel són a Estònia
 

🌈 Estònia, primer país de l'Europa de l'Est en legalitzar el matrimoni homosexual
 

Estònia té diferents particularitats i una d'elles és que el 99% de tots els serveis públics estan en línia. El govern, durant la pandèmia, va habilitar ràpidament tots els serveis de notari electrònic, convertint en digital la resta de transaccions immobiliàries físiques. Casar-se online és, doncs, una opció. Però és que en els pròxims dos anys ho serà també divorciar-se.   

Estònia: són antisocials per casar-se per Zoom?

Tal com destaca el portal e-estonia.com, a Estònia no són més antisocials per casar-se per Zoom o Teams, sinó que pretenen ser pràctics i esquivar la burocràcia que, de vegades, no et deixa ni empadronar-te per errades del sistema impossibles de trobar i d'entendre. Al país bàltic van per davant. 

El govern està centrat, bàsicament, en els ciutadans i, per tant, la idea d'oferir serveis en línia és fer-ho de manera proactiva i connectar els esdeveniments que tenen lloc a la vida de les persones. Però no només hi ha amor. Les relacions també s'acaben i es trenquen. I el país també es prepara per agilitzar aquest moment, que no sempre és el més agradable. El mateix lloc web indica que el divorci en línia serà aviat una opció. I no només, perquè la intenció del govern és que hi hagi la possibilitat de fer tràmits online de serveis vitals, com el part. D'aquest últim, però, encara no hi ha detalls d'implementació. 

Eleccions online i rècord de participació

Les eleccions del 2023 han estat les primeres on més de la meitat dels vots es van emetre electrònicament a través d'internet. Amb 312.181 vots electrònics, van ser les primeres eleccions on més de la meitat dels vots es van emetre en línia

El vot electrònic no és nou. Va guanyar popularitat el 2001, amb el govern de coalició e-minded. I ha anat guanyant adeptes. A les eleccions parlamentàries del 2019, 247.232 persones, o el que seria el mateix, el 43,8% de tots els participants, van votar per Internet. Una opció que segurament explica que les eleccions al Parlament Europeu aconseguissin aglutinar tants votants. D'aquesta manera, 155.521 persones van votar per Internet. Això significa que aproximadament el 46,7% dels votants ho van fer de manera telemàtica. 

No tothom ho acaba d'encaixar bé. En les darreres eleccions, el líder del Partit Popular Conservador d'Estònia (EKRE, per les seves sigles en estonià), Martin Helme, va demanar un recompte perquè no confiava en els resultats del vot electrònic. Ara bé, el progrés sembla que no té marxa enrere.

 

Imatge principal: centre de Tallinn, la capital d'Estònia / Anna Solé Sans