Polèmica a Alemanya per la inauguració d'una estàtua de Vladímir Ilich Uliánov, més conegut com a Lenin. L'estàtua va ser presentada aquest dissabte a la ciutat de Gelsenkirchen (a l'oest d'Alemanya) davant de la seu nacional del Partit Marxista-Leninista d’Alemanya (MLPD).

Tot i que l'estàtua ha estat finalment erigida, no tothom hi està d'acord, ja que segons la policia hi havia previstes manifestacions de protesta. A més, les autoritats locals havien intentat bloquejar la iniciativa per la via judicial. "Lenin simbolitza la violència, la repressió, el terrorisme i un horrible patiment humà", van denunciar els partits del consell general de Gelsenkirchen West en una resolució

La peça de 2,15 metres d’alçada, originàriament llançada a la República Txeca el 1957, s’havia d’inaugurar al març davant la seu nacional del Partit Marxista-Leninista d’Alemanya (MLPD), però l'epidèmia de la Covid-19 va ajornar l'esdeveniment.

Lenin "va ser un pensador per davant de la seva època d’importància històrica mundial, un primer lluitador per la llibertat i la democràcia. En un moment en què les crítiques al capitalisme i la cerca de solucions alternatives són omnipresents, critiquem amb raó l'absència de discussió sobre el socialisme com a alternativa", va declarar el president de la formació, Gabi Fechtner, a Agence France-Presse (AFP).

La gesta d'aquest partit contrasta amb el que està passant a la resta del món on els manifestants antiracistes fan caure estàtues de personatges històrics amb un passat colonialista, arran de la mort de George Floyd als Estats Units.