Un grup de manifestants ha enderrocat l'estàtua del comerciant d'esclaus del segle XVII Edward Colston a la ciutat anglesa de Bristol, entre moltes altres protestes contra el racisme celebrades aquest diumenge al Regne Unit.

Els manifestants a la localitat del sud-oest d'Anglaterra han fet caure el controvertit monument de bronze erigit el 1895 en el centre urbà i l'han fet rodar pels carrers fins a llançar-lo a l'aigua al port.

L'estàtua de Colston (1636-1721), un benefactor de la ciutat que va obtenir els seus diners del comerç i l'explotació d'esclaus, ja havia estat objecte de polèmica i va motivar una petició ciutadana perquè fos retirada.

En altres parts del Regne Unit, centenars de milers de persones han tornat a manifestar-se aquest diumenge en repulsa per l'assassinat de l'afroamericà George Lloyd en mans d'una policia blanc el 25 de maig als Estats Units.

A Londres, Glasgow, Birmingham o Manchester, els manifestants, molts amb guants i màscares, han desafiat les crides del Govern i la Policia, que han alertat que són "il·legals" les congregacions de més de sis persones per les restriccions imposades per frenar el coronavirus.

Catorze persones han estat detingudes i almenys deu policies han resultat ferits aquest dissabte a la capital britànica en protagonitzar una confrontació al terme d'una jornada de protestes pacífiques, en les quals ha participat la cantant Madonna, que ha estat vista caminant amb crosses en una marxa pel centre de la ciutat.

Per la seva part, l'artista Banksy, natural de Bristol, ha penjat un missatge en el seu compte d'Instagram en el qual, juntament amb la imatge d'unes flors i unes espelmes que comencen a prendre la bandera dels EUA, denunciava que "el sistema està fallant a la gent de color".