Els Estats Units han fet un pas en la guerra contra el Daesh: han utilitzat per primera vegada en un conflicte la bomba no nuclear més gran, l'anomenada "mare de totes les bombes". L'explosiu s'ha llançat avui contra un complex de túnels del grup terrorista a l'Afganistan, segons ha informat el mateix Pentàgon. 

La bomba ha explosionat en terra afganès a les 19:32h, hora local, sobre una xarxa de túnels que té Daesh en el districte Achin, al territori de Nangarhar. Uns minuts després, el departament de Defensa ha confirmat la detonació i ha difós una fotografia de la bomba, un artefacte taronja d'enormes dimensions.

Mapa on s'indica l'indret en què s'ha produït l'explosió.

L'encarregat d'explicar les raons darrera l'operació ha estat el comandant de les forces nordamericanes a l'Afganistan, John W. Nicholson, que ha assegurat que "a mesura que estan incrementant les baixes al Daesh, estan fent servir bombes de fabricació casolana, búnquers i túnels per enfortir la seva defensa". El general ha explicat també que "aquesta és la munició adequada per reduir aquests obstacles i mantenir l'ímpetu de la nostra ofensiva".

El Pentagon ha insistit que s'han pres "totes les precaucions" per tal d'evitar víctimes civils, després que avui s'hagi sabut que l'exèrcit nord-americà va matar divuit milicians de les Forces de Síria Democràtica, un cos que lluita contra el Daesh.

Què és la "mare de totes les bombes"?

És l'artefacte no nuclear més gran dels EUA. El projectil, que s'anomena tècnicament GBU-43 Massive Ordnance Air Blast (en català, Explosiu Aeri d'Ordenança Massiva), té unes deu tones de pes i no s'havia utilitzat fins ara. La decisió del president Trump de llançar la bomba arriba en un moment d'especial tensió internacional envers la gran potència: no només amb el conflicte recent encetat contra el Daesh, sinó per l'ascens de les tensions a la península de Corea.