En una reunió d'urgència després de la desfeta d'Emmanuel Macron el passat 9 de juny, les principals forces d'esquerres han abordat la necessitat d'apostar per la unitat davant de l'auge de l'extrema dreta que viu el país. La trobada que va començar el dilluns i va acabar ben entrada la nit. El resultat de tantes hores? Un primer pas per fer una candidatura conjunta a cada circumscripció per a les legislatives franceses que se celebren el 30 de juny i el 7 de juliol.

🗳️ Eleccions a França: per què Macron convoca eleccions anticipades i quan seran?

La missiva, difosa al final d'una reunió en què van participar La França Insubmisa (LFI), els socialistes, els verds i els comunistes, parla del "desig de presentar un programa de ruptures socials i ecològiques" que faci front al projecte macronista i al "racista" de l'extrema dreta. Tanmateix, encara no hi ha tancat un acord en ferm, ja que les quatre parts encara han de negociar el programa i quins candidats presentaran, un tràmit que s'augura ardu. El rellotge els juga a la contra perquè el termini per presentar candidatures acaba el 16 de juny

La fórmula NUPES

Només conèixer-se l'avançament electoral anunciat diumenge pel president, Emmanuel Macron, després de l'aclaparador triomf de la ultradreta de Marine Le Pen, l'esquerra francesa, en hores baixes des de l'últim quinquenni del socialista François Hollande (2012-2017), es va afanyar a llançar una crida a la unitat per reeditar l'efímera fórmula de la coalició progressista NUPES.

Aquesta aliança es va estrenar a les legislatives de 2022, amb uns resultats per sota de les expectatives —lluny de la majoria que s'havien proposat—, i va integrar La França Insubmisa, els socialistes, els verds i els comunistes, encara que va quedar ràpidament dissolta per dissensions internes.

Mobilització als carrers francesos 

Des del passat diumenge s'han organitzat diverses manifestacions espontànies a diversos punts del país per mostrar el rebuig a l'extrema dreta. A París, la marxa va començar a la plaça de la República i després es va estendre pels carrers de la ciutat. Així mateix, els principals sindicats francesos van anunciar un cap de setmana de mobilitzacions contra un hipotètic govern liderat per la ultradreta lepenista.

Tanmateix, el que mostren els resultats del passat 9-J és un suport majoritari al projecte d'extrema dreta de Marine Le Pen. En els comicis europeus van aconseguir 30 escons, el doble que la candidatura macronista. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!