Una parella d'argentins residents a Eslovènia, tres búlgars detinguts al Regne Unit o un fotògraf que tenia una botiga a Atenes. Tots ells tenen quelcom en comú i és que els serveis de seguretat de tot el món han acusat nombroses persones que portaven vides aparentment innòcues de ser agents de la intel·ligència russa. 

Molts altres han estat acusats de passar informació a Rússia i és que des que Vladímir Putin va començar l'ofensiva a gran escala a Ucraïna el febrer del 2022, Moscou ha hagut de recórrer a mètodes d'espionatge més arriscats i menys convencionals, principalment perquè molts dels espies que hi havia sota cobertura diplomàtica a Europa han estat expulsats, tal com destaca el The Guardian

Els mètodes d'espionatge rus

Tradicionalment, els tres principals serveis de seguretat de Rússia (l'FSB nacional, el servei d'intel·ligència exterior SVR i la intel·ligència militar GRU) han enviat els seus agents a l'exterior sota cobertura diplomàtica. També han fet servir agents que es fan passar per empresaris, turistes o periodistes russos, ressalta el mateix diari.

La guerra ha fet tot això molt més difícil. El Centre dʻEstudis Estratègics i Internacionals va calcular que més de 450 diplomàtics van ser expulsats de les ambaixades russes en els primers tres mesos de la guerra, la majoria dʻEuropa.

"El temps posterior a la guerra, amb totes les expulsions, va ser un moment fatídic per al sistema d'intel·ligència rus i han intentat reemplaçar-lo amb coses diferents", ha dit un funcionari d'intel·ligència europeu al diari The Guardian a la primavera.

Tres búlgars acusats d'espionatge

En aquesta mateixa línia, tal com recullen el The Guardian i el The Independent, tres ciutadans búlgars sospitosos d'espiar per Rússia mentre vivien al Regne Unit van ser detinguts i acusats, segons ha dit la policia. Els acusats es van trobar entre les cinc persones detingudes al febrer després d'una llarga investigació antiterrorista. Tres d'ells van ser acusats de possessió de documents d'identitat falsos, segons la policia metropolitana, que és la responsable dels casos d'espionatge.

La BBC destaca que estan acusats de treballar pels serveis de seguretat de Rússia, com a part del que podria ser una cèl·lula encoberta. Segons els informes, tenien passaports i documents d'identitat de Bulgària, França, Itàlia, Espanya, Croàcia, Eslovènia, Grècia i la República Txeca.

El govern britànic va expulsar prèviament diversos oficials d'intel·ligència russos que treballaven a l'ambaixada a Kensington sota cobertura diplomàtica. El març del 2018, la llavors primera ministra, Theresa May, va expulsar 23 diplomàtics russos acusats d'espionatge.

 

Imatge principal: el president rus, Vladímir Putin / Efe