Escòcia obrirà la cinquena oficina en territori europeu per preparar-se per a un segon referèndum d'autodeterminació. Així ho ha avançat en exclusiva el diari escocès The National aquest diumenge. Segons han explicat, el hub arribarà a Copenhaguen aquesta primavera, coincidint amb el moment en què la primera ministra Nicola Sturgeon té previst "aprofundir en el debat constitucional" amb Londres. Aquest moviment es dona en el marc de l'estratègia del Partit Nacionalista Escocès (SNP) per estrènyer llaços amb els estats membres de la Unió Europea i, més concretament, amb els països nòrdics. A Europa, Escòcia ja compta amb oficines a Berlín, Brussel·les, Dublín i París.

captura escocia the national

Títol: Escòcia obrirà una nova oficina a la UE enmig dels esforços pel segon referèndum

L'estratègia

El nacionalisme escocès aplana el camí cap a un nou referèndum d'independència després del frec a frec de la consulta del 2014, en la qual un 55% dels ciutadans van votar en contra, mentre que gairebé un 45% hi van estar a favor. Ara per ara, les enquestes assenyalen que el resultat d'un nou referèndum podria estar encara més igualat, gràcies en part a les conseqüències del Brexit i el reguitzell d'escàndols per part del govern de Boris Johnson que no semblen tenir aturador. És aquí on els nacionalistes escocesos dibuixen la seva estratègia. Amb l'ull posat a assolir la independència abans de l'any que ve, Sturgeon s'aferra a aquesta oportunitat i aprofitarà el moment dèbil de Londres per fer pressió. D'altra banda, la primera ministra espera enllestir el "calendari legislatiu" per al segon referèndum en les setmanes vinents, informa el National. Així, Sturgeon es reafirma en la seva promesa electoral d'organitzar una nova consulta el 2022. 

Influència

Encara que l'objectiu dels hubs a Europa és estendre la influència d'Escòcia entre els estats membres, el govern té clar que amb això no volen "exportar el debat sobre la independència" a aquests països, sinó establir estructures per a un possible nou estat: “El propòsit de les oficines representatives del govern escocès és continuar les connexions pràctiques i mútuament beneficioses entre Escòcia i altres països", ha explicat un expert analista a The National. En aquest sentit, no tenen por a mostrar-se realistes amb aquest projecte, la poca capacitat de la UE d'incidir en el conflicte polític i la necessitat de resoldre-ho pels seus propis mitjans: "L'obertura de l'oficina de Copenhaguen no tindrà res a veure amb com veuen els estats membres de la UE el debat sobre la independència. Les institucions de la UE i els estats membres no desitgen participar en els assumptes interns d'Escòcia", conclou.