Ambdós bàndols ho havien advertit i així ho han complert. L'escalada de la violència entre Israel, Hamàs i la Gihad Islàmica Palestina no ha fet res més que créixer durant les darreres hores deixant ja gairebé una cinquantena de morts.

Després de l'intercanvi de míssils i bombardejos que va haver-hi aquest dimarts a la tarda, els quals van causar les primeres morts israelianes, Hamàs va iniciar al vespre el llançament de desenes de coets cap a Tel Aviv, en resposta també a l'esfondrament d'un edifici de 13 plantes a Gaza per part de l'aviació israeliana, en el qual s'allotjarien importants comandants de Hamàs.

Els atacs des de Gaza s'han succeït fins el matí d'aquest dimecres, causant la mort d'un home i la seva filla de 16 anys a la ciutat de Lod (situada a les afores de la capital israeliana). Ahir a la nit, una dona de la ciutat costanera de Rixon le-Tsiyyon també va morir pels atacs de Hamàs. Això fa que el total de víctimes israelianes des que es va iniciar aquesta última escalada pugi ja a cinc.

bombardeig palestina israel - efe

Dos cotxes destruïts a la ciutat israeliana de Lod pels bombardejos / Foto: Efe

Segons l'Exèrcit israelià, des de l'inici de l'escalada s'han llançat 1.050 coets des de la Franja de Gaza, dels quals 200 haurien resultats fallits i s'haurien estrellat dins de l'enclavament. També ha confirmat que entre el 85% i el 90% dels coets han estat aturats pel seu sistema de defensa, de nom Cúpula de ferro (Iron Dome air defense system en anglès).

A l'altre costat del conflicte, el Ministeri de Sanitat de Gaza ha confirmat la tarda d'aquest dimecres que les morts causades pels bombardejos israelians ascendeixen ja a 56, 13 dels quals són nens.

Segons ha concretat l'Exèrcit israelià, els avions de combat han atacat membres de l'aparell d'intel·ligència de Hamàs, entre ells Hasan Kaogi, cap del Departament de Seguretat d'Intel·ligència Militar de Hamàs, i el seu adjunt Wail Issa. Aquest últim era el germà de Marwan Issa, el comandant adjunt de l'ala militar de Hamàs.

coets gaza palestina israel - europa press

Coets llançats des de Gaza / Foto: Europa Press

També han bombardejat els domicilis de milicians d'alt rang del grup, entre ells Basa Misa, comandant de brigada a la població de Jan Yunis, o Rafah Salameh, cap de l'aparell d'intel·ligència.

La violència es trasllada als carrers

L'intercanvi de míssils i bombes entre Hamàs i Israel ha provocat també un esclat de violència a diverses ciutats de la Cisjordània ocupada, on els manifestants palestins s'han enfrontat a la policia israeliana. També s'han produït enfrontaments a ciutats israelianes entre la policia i població àrabo-israeliana de descendència palestina.

ejercito israel cisjordania ocupada - efe

Una unitat militar israeliana s'enfronta amb els manifestants palestins a la ciutat ocupada d'Hebron / Foto: Efe

Per ara això ha provocat la mort de dos palestins més, segons ha informat el Ministeri de Sanitat palestí. Un és un jove de 26 anys, que ha mort al campament de refugiats d'al Fawwar, l'altre és un jove de 16 anys que ha perdut la vida per diversos trets al coll durant uns enfrontaments a la ciutat de Tubas.

A més, ahir a la tarda, un altre palestí va morir i un altre va resultar ferit greu després d'intentar atacar amb armes de foc des d'un vehicle un grup de soldats israelians a la Cisjordània ocupada.

 

Imatge principal: la ciutat de Gaza després de ser bombardejada aquest dimarts al vespre per l'aviació israeliana / Efe