Pluges torrencials com les que s'han viscut a l'est de l'Àfrica entre finals de març i maig s'han tornat el doble de probables i un 5% més intenses en el clima actual, uns 1,2 °C més càlid que en l'era preindustrial. Aquesta ha estat la conclusió d'un estudi de World Weather Attribution en el qual han participat experts de Kènia, Països Baixos, Alemanya, Suècia, Dinamarca i Regne Unit. La investigació destaca que les zones que han rebut els pitjors impactes de precipitació, entre març i abril, han estat la regió al voltant del llac Tanganyika, el llac Victòria, les terres altes centrals (incloses Nairobi), les terres baixes del sud-est de Kènia i la costa de Tanzània.

L'estudi ha avaluat els models climàtics històrics de la regió i conclou que hi ha hagut recentment una tendència més gran cap a les tempestes intenses, que els investigadors atribueixen al canvi climàtic. De mitjana, assenyalen que un esdeveniment com el que s'ha viscut a la zona aquest any s'ha tornat el doble de probable i un 5% més intens en el clima actual, 1,2 °C més càlid per l'escalfament global. De cara al futur, els models mostren que la intensitat de les tempestes i la probabilitat que ocorrin n'augmentarà encara més en un clima que derivi en uns 2 °C més càlid que en temps preindustrials.

Cap al final del segle XX, les observacions mostraven que l'època de pluges intenses, o de 'pluges llargues', a l'est de l'Àfrica no tendència tant a la torrencialitat, una tendència que es va mantenir fins i tot aproximadament 2008 i que, segons l'estudi, durant els últims 15 anys s'ha revertit en part pel canvi climàtic propiciat per l'acció humana. Així mateix, els científics indiquen que la fase actual d'Oscil·lació del Sud d'El Niño o Dipol de l'Oceà Índic ha tingut una influència "insignificant" en l'estació de 'pluges llargues' de la regió estudiada.

"Primordial" invertir en prevenció d'inundacions

D'altra banda, els investigadors recalquen que és "primordial" que la regió inverteixi en resiliència a les inundacions amb l'escalfament futur. En aquesta estació de 'pluges llargues', les inundacions han costat la vida a centenars de persones i més de 700.000 s'han vist afectades pels danys a les infraestructures, els tancaments de les escoles, el bestiar perdut i els milers d'hectàrees de cultius fets malbé. Segons indiquen els autors de l'estudi, la ràpida urbanització al llarg de l'est de l'Àfrica està amplificant els riscos d'inundació, especialment en les grans àrees informals localitzades en terres propenses a les inundacions. Així mateix, posen el focus els canvis d'ús de les terres als països estudiats, el que inclou la desforestació i la conversió de zones agrícoles.

Centenars de morts i més de 700.000 afectats pels danys

En aquest sentit, consideren que les mesures de preparació per als desastres i les inundacions de Kènia, Tanzània i Burundi són "un pas en la bona direcció", així com la protecció de les infraestructures que duen a terme o els sistemes d'alerta primerenca. Així i tot, creuen que han d'estar integrades i implementades a escala per reduir els impactes dels desastres. En general, recomanen que els països de la zona expandeixin les accions basades en els sistemes d'avís per protegir de manera adequada a la població dels impactes de les tempestes. Al seu torn, observen que els programes socials de protecció poden omplir els buits en els punts en els quals no és possible evitar tots els impactes per ajudar les persones a recuperar els seus actius i mitjans de vida després del desastre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!