Turquia ja no serà mai més Turkey als fòrums internacionals. El país ha decidit canviar la seva denominació pel seu nom en turc, "Türkiye", ja que el topònim en anglès portava a confusions indesitjades: en la llengua de Shakespeare, "turkey" també és un gall dindi. El gener, el president del país, Recep Tayyup Erdogan ja defensava aquesta decisió, perquè considera que és la que "millor representa i expressa la cultura, la civilització i els valors de la nació turca", i ara el seu govern ha fet una passa endavant per canviar-lo formalment. Dins les seves fronteres, Turquia ja era coneguda amb aquesta denominació, que ara també s'emprarà en l'àmbit internacional, tant pel que fa al comerç, com a institucions i tota mena d'activitats. 

L'ONU va confirmar ahir a la tarda aquesta notícia, després que el país els hi comuniqués per carta, i el secretari general de l'organització assegura, Antonio Guterres, assegura que el canvi de nom serà immediat, ja que no hi ha cap motiu per endarrerir-lo. Dimarts, el ministre d'Exteriors del país publicava a Twitter aquesta carta dirigida al portuguès on li demanava que "el nom del país a la ONU en llengües estrangeres es registri com a Türkiye". Aquesta és una idea que porta anys treballant-se des d'Ankara, per evitar la connotació negativa de la paraula Turkey en anglès.

Respecte internacional pel país 

A finals del 2021, Erdogan publicava piulades sobre la seva intenció d'augmentar "el valor de la marca" del país. Fins ara, es projectava internacionalment com a "Made in Turkey", que es podia traduir com a "fet a gall dindi", o pitjor. Cal tenir en compte que una de les accepcions que recull el diccionari Cambridge per "Turkey" és "persona ximple i estúpida". En aquest sentit, Erdogan, ha ordenat per decret que tots els productes fabricats al país siguin etiquetats com a "made in Türkiye", seguint el que han anat fent moltes empreses des de fa 20 anys.

"Hi ha qui pot considerar aquest canvi de nom una decisió poc rellevant, però col·loca Erdogan en el paper de protector i salvaguarda del respecte internacional pel país". Així ha analitzat Mustafa Aksakal, professor d'història a la Universitat de Georgetown a Washington DC, la decisió del govern turc aquest dijous al diari The New York Times. El juny del 2023, d'aquí a un any, quan Erdogan compleixi 20 anys al poder, Turquia celebrarà eleccions presidencials i també el centenari de la seva fundació després del desmantellament de l'Imperi Otomà.