El rei Felip VI ha viatjat aquest dilluns a Puerto Rico per celebrar els 500 anys de la fundació de la ciutat de San Juan. Els porto-riquenys li han donat una particular i hostil benvinguda: han enderrocat l'estàtua de Juan Ponce De León, conqueridor espanyol i primer governant de l'illa caribenya. El grup Forces Llibertàries de Borikén s'ha atribuït l'acció de protesta davant la visita del monarca. "Ni reis, ni invasors", han exclamat. Als porto-riquenys no els hi ha agradat l'arribada de Felip VI i li han fet saber. A través d'un comunicat, han assegurat que Juan Ponce de León va ser el primer governador en "imposar la tirania espanyola, que representa el pitjor".

Estàtua Juan Ponce De León

Aquesta matinada la plaça de San José, en el Viejo San Juan, ha despertat amb l'estàtua del conqueridor espanyol enderrocada i amb les cames tallades. Un gran nombre de residents de l'illa són contraris a les figures colonials, asseguren que aquestes representen "l'aixafament dels nostres ancestres taïnos que van resistir". "La història no s'ha explicat bé, però lluitarem com els pobles originaris de Borikén", han dit en un comunicat. A la monarquia li creixen els enemics, el missatge de Puerto Rico contra la institució espanyola és clar: "Felip VI és un invasor 'gringo'". El borbó no porta ni tan sols 24 hores a l'illa caribenya que ja ha rebut la primera mostra de menyspreu, destruint els símbols del que un dia va ser l'imperi espanyol. 

El coronel José Juan García, comissionat de la policia de San Juan, ha declarat que els agents que patrullaven pels carrers empedrats del districte van sentir un fort soroll a les 4:30 de la matinada i van trobar aquesta estàtua trencada. "Va sonar com una explosió", ha assegurat. L'estàtua volatilitzada està feta de ferro desfet de canons britànics i representava a l'explorador espanyol mirant cap al sud amb la mà esquerra al maluc i el dit dret apuntant cap al primer assentament que va crear. L'escultura també apunta en la mateixa direcció de la Catedral de Sant Joan Bautista que té les restes de Ponce de León. Cristòfol Colom va desembarcar a Puerto Rico el 1493 acompanyat de Ponce de León, que es va convertir en el primer governador de l'illa i va combatre l'aixecament dels nadius taïns. Puerto Rico va seguir sent una colònia espanyola fins al 1898, any que Espanya va transferir l'illa als Estats Units al final de la guerra hispano-estatunidenca.

Felip VI ha iniciat avui una visita per l'illa amb una agenda que inclou una recepció de catifa vermella a la Casa reial espanyola del Viejo San Juan, a prop d'on ha estat enderrocada l'estàtua. El borbó fa aquesta visita a Puerto Rico en resposta a la invitació de l'alcalde de San Juan, ciutat fundada pels conqueridors espanyols el 1521. El monarca viatja a l'illa amb intencions d'estretir els llaços culturals, però, en especial, per equilibrar una balança comercial molt favorable per l'Estat Lliure Associat als EUA, Puerto Rico.

Tripijocs reials

Fa uns dies es va saber que Felip VI va cancel·lar un contracte de rènting de la Casa Reial amb el Grup Volkswagen-Audi per un Bentley Bentayga, un exclusiu vehicle tipus SUV valorat en més de 250.000 euros que anava a càrrec dels pressupostos de l'Estat, segons publica avui El Confidencial. "El cotxe va ser tornat al fabricant de manera anticipada el juny del 2020 després que l'actual cap de l'Estat conclogués no era necessari per al desenvolupament de les funcions pròpies de la institució", explicita el diari. Amb ell, l'emèrit va anar a caçar durant tres anys, des de finals del 2017, quan la Casa Reial li va adjudicar juntament amb dos vehicles més d'alta gamma de la marca Audi, aquests utilitzats per altres membres de la família. La licitació es va tramitar sense concurrència amb un import final de 28.556 euros i una durada d'un any, encara que va ser prorrogada automàticament durant els exercicis següents. Aquest Bentley s'hauria passejat per la finca La Flamenca, de 4.000 hectàrees, situada al sud de Madrid, a la vall d'Aranjuez. Compta amb més de 60 punts des d'on caçar perdius, a només 45 minuts amb cotxe des del centre de Madrid. A més, el servei que gestiona les caceres garanteix discreció i excursions programades de forma personal i confidencial.