La detenció i intent d'extradició de Julian Assange, fundador de WikiLeaks, està envoltat de conspiracions, extorsió i intrigues que impliquen institucions, serveis d'intel·ligència i una empresa espanyola. Segons informa El País, UCE Global, SL. va jugar un paper fonamental en la detenció d'Assange. La companyia de seguretat, originària de Jerez de la Frontera, havia estat contractada pel cap del Senain (servei secret de l'Equador), Rommy Vallejo, per protegir el personal de l'ambaixada equatoriana a Londres. Tanmateix, la companyia hauria aprofitat aquest encàrrec per reunir informació sobre Assange i la seva defensa que després va posar en mans dels estatunidencs, segons s'extreu dels correus de la mateixa empresa. 

Uns dies claus en la intervenció d'UCE Global en el cas d'Assange va ser els darrers del mes de desembre de 2017. Concretament, el 20 de desembre d'aquell any, Michaell Wallemacq, cap d'operacions de la companyia, va enviar aquest missatge als seus tècnics: "Estar atents demà a veure què podem treure... i que funcioni tot". A què es referia? Per una banda, l'endemà Vallejo arribaria a l'ambaixada per rebre el fundador de WikiLeaks amb informació confidencial clau per ell. Per altra banda, el que havia de funcionar eren tots els micròfons amagats, fins i tot als lavabos, destinats a espiar aquells que havien de protegir. 

"És molt tard... ho he ficat en un Dropbox (espai informàtic per emmagatzemar) compartit perquè pesa moltíssim. Algú amb experiència al camp de so pot fer que s'escolti per entendre's... A l'ecu (Vallejo) se l'entén força bé, però els altres (Assange i Stella Morris, advocada) parlen molt fluix", lamentava un dels tècnics al propietari de l'empresa, David Morales. Malgrat les dificultats, aquest material obtingut de la reunió es va enviar als "amics americans" aquella mateixa matinada. 

EuropaPress / wikileaks fundador julian assange embajada EcuadorJulian Assange, dirigint-se als manifestants que li mostres suport des de l'ambaixada de l'Equador a Londres. Foto: Europa Press

Què es va parlar en aquella reunió? 

Des d'UCE Globals coneixen el motiu de la visita de Vallejo i, per això, la urgència en aconseguir gravar el seu contingut. La trobada era un dels passos finals d'un pla que no es va arribar a realitzar mai: un pla per treure Assange de l'ambaixada, atorgar-li la nacionalitat equatoriana i un passaport diplomàtic. La reunió preveia ultimar els detalls d'un pla que en principi només coneixien sis persones (i l'empresa espanyola que escoltava atentament). 

En la trobada on van participa Vallejo, Assange, Morris i el consol Fidel Narváez es va discutir el pla. Tot plegat consistia a aprofitar les festivitats del 25 de desembre per treure Assange en un cotxe diplomàtic de l'ambaixador per dirigir-se a l'Eurotúnel per, previsiblement, anar a Suïssa o una altra destinació europea. Tot plegat va quedar registrat i es va enviar a la CIA en un efecte immediat. 

La reunió havia tingut lloc el 21 de desembre i el mateix 22, els Estats Units van cursar al Regne Unit l'ordre de detenció contra Assange, per la qual cosa el pla de fuga va ser avortat. Després de dos anys de litigi Assange va ser expulsat de l'ambaixada i el Govern britànic va acabar ordenant la seva extradició