Si fins ara ha estat difícil preveure qui guanyarà les eleccions per la Casa Blanca el pròxim 3 de novembre, els darrers dies ho han fet encara més difícil, pels esdeveniments que afavoreixen el president Trump i també per la millora en la imatge del candidat demòcrata Joe Biden. És perquè, d’una banda, en el darrer debat electoral, Trump va donar mostres de poder controlar-se, mentre que Biden no va aparèixer tan senil com l’hem vist darrerament.

Entre tant, les enquestes encara confonen més, perquè l’avantatge que Biden portava, sovint de més de 10 o 15 punts, ha quedat reduït a un parell.

Per posar-ho encara més difícil, les dades econòmiques no paren de millorar, la qual cosa hauria de ser una gran empenta per a Trump. Els votants gairebé sempre voten en favor de qui presideix una situació econòmica favorable i, malgrat la contracció provocada per la Covid-19, l’atur va baixant, les empreses van recuperant treballadors i beneficis, i la gran majoria de la gent diu que l’economia va prou bé.

Un dels grans beneficiaris de la situació és el mercat immobiliari, especialment en les àrees rurals, on la gent es refugia perquè els preus són més baixos i poden tenir molta més casa per menys diners, ara que no els cal anar a la feina i que poden treballar per internet. Tant els preus de la construcció com el dels immobles va pujant, amb grans beneficis per a ferreteries i empreses de subministrament. Els preus de les cases a vegades són avui un 25% més alts que fa un any.

És difícil, però, saber si aquesta situació, que normalment afavoreix el president que ja ocupa la Casa Blanca, ajudarà molt Donald Trump: com a mínim 50 milions de nord-americans ja han votat, cosa que en un país on la participació electoral és normalment baixa, representa gairebé la quarta part de les votacions.

En circumstàncies normals, són els demòcrates els qui voten aviat i els republicans esperen fins al darrer moment, però també en això les diferències d’aquest any fan que tot sigui possible: amb la pandèmia, gent d’ambdós partits té por de les aglomeracions i també podria ser que els votants de Trump estiguin molt motivats i s’afanyessin a votar per por d’un govern demòcrata.

Finalment, tenim un factor de “gènere”, perquè les dones acostumen a votar demòcrata i són les que menys suport donen a Trump, mentre que els homes són de tendències més aviat republicanes. Sembla que les dones tenen poca paciència pel comportament de Trump, mentre que els homes pensen més en la butxaca i el balanç econòmic abans de la pandèmia: sense atur, amb sous alts i especialment guanys per als grups menys afavorits, com els immigrants i els negres

Tot i que el vot negre seguirà al Partit Demòcrata, ningú descarta avui que hi hagi un suport republicà molt mes gran, en agraïment a mesures com la reforma de presons i de sentències. És especialment important per a ells, perquè són el grup que més va a la presó i les lleis els castigaven automàticament amb sentències llargues.

Si en aquests moments és difícil preveure qui guanyarà, és molt probable que tampoc ho sabrem l'endemà de la votació. Entre el temps necessari per comptar els vots per correu que poden arribar i ser vàlids dies després de la data electoral, i la probabilitat que el resultat estigui molt igualat, hom no pot descartar que passin setmanes fins a saber si tenim Trump per a quatre anys més o si Biden prendrà el seu lloc. Els mateixos candidats dubten que els resultats siguin prou clars i tots dos han contractat equips jurídics de prestigi per assegurar que els vots es compten correctament i que la interpretació és la correcta.

De fet, tècnicament no cal triar el president fins al mes de desembre i, fins aquest dia, és molt possible que tinguem en funcionament dos equips de transició, la qual cosa donarà feina als periodistes però no ajudarà a portar tranquil·litat al país ni a rebaixar les tensions acumulades per la crisi de la Covid-19 i la campanya electoral.