Aquest diumenge hi ha eleccions presidencials a l'Argentina i estan convocats a votar 35,8 milions ciutadans. Els dies previs a les eleccions les enquestes tenen clara una cosa, l'ultradretà Javier Milei podria ser el candidat més votat. Malgrat tot, no sembla que en pugui tenir prou i els mateixos sondejos pronostiquen una segona volta electoral el mes de novembre, és a dir, cap dels candidats aconseguirà el 40-45% dels vots. 

Són eleccions presidencials i hi ha cinc candidats a ocupar la Casa Rosada, si bé és cert que els que podrien tenir més opcions són Sergio Massa, (esquerra oficialista, peronisme governant), Patricia Bullrich (dreta tradicional) i Milei

Dels vuit sondejos realitzats a l'Argentina que s'han fet durant el mes d'octubre, set pronostiquen que Milei serà el més votat, seguit per Massa. Bullrich seria clarament la tercera opció. Dissabte dia 14 va ser l'últim dia per a la publicació d'enquestes o sondejos. I des d'aquesta data ha quedat prohibit referir-se a dades. En aquest sentit, els resultats que han sortit, doncs, fa dos dissabtes, Milei aglutinava una intenció de vot d'entre 25,2% i el 35,6%, mentre que Massa entre el 26,2% i el 32,7%. Bullrich aconseguiria el 21,8% y el 28,9% de les paperetes. 

Aquests resultats, doncs, farien que l'Argentina hagués d'anar a una segona volta. I és que segons la llei electoral, el candidat ha d'obtenir el 45% dels vots, o un 40%, com a mínim, i una diferència de 10 punts, sobre el rival. Si no s'aconsegueix, els dos aspirants amb més suports es veuen les cares en una segona votació. 

Milei, de fer campanya amb una motoserra a ser el favorit

Milei era considerat un excèntric que feia campanya amb una motoserra a ser el candidat favorit a les enquestes. Diversos analistes consultats per RTVE, constataven que Milei encaixava força amb perfils com Donald Trump o Jair Bolsonaro. Ara bé, les promeses de Milei sorprenen. Defensa retallar al mínim el paper de l'Estat, per això ha fet campanya amb una motoserra. I, per altra banda, també s'ha mostrat a favor de la desaparició del Banc Central i d'11 ministeris més, entre ells, els de Salut, Feina, Ciència i Dones. Una altra proposta és precisament abandonar el peso i apropiar-se del dòlar. Socialment, està oposat a l'avortament amb declaracions a favor de la lliure identitat de gènere i la venda d'òrgans o la legalització de les drogues. 

100 anys en descens

Si un mira com ha evolucionat el PIB per habitant al món, es pot veure que l'Argentina fa 100 anys que està en descens sostingut. El país va arrencar el segle XX tenint ingressos de país ric, i lentament ha anat quedant cada vegada més relegat als rànquings internacionals. En aquest sentit, la BBC constata que molts anomenen aquest fenomen "els 100 anys de la decadència argentina", i constaten que seria l'únic país del món que ha passat de ser desenvolupat a estar en vies de desenvolupament. 

La mateixa cadena nord-americana constata que analistes que han consultat també tenen altres teories per explicar aquesta problemàtica. I és que durant el segle XX, hi va haver sis cops d'estat. I de fet, enguany el país ha celebrat per primera vegada 40 anys ininterromputs de democràcia.