Dues ONG han denunciat el grup francès TotalEnergies per complicitat amb crims de guerra; les associacions acusen l'empresa de permetre la producció de carburant utilitzat per avions russos en la guerra contra Ucraïna, segons ha explicat una font propera al cas a l'Agence France-Presse (AFP). La denúncia es va presentar aquest dijous davant de la fiscalia antiterrorista de París, competent en crims de guerra, per l'associació amb seu a França Darwin Climax Coalition i l'associació ucraïnesa Razom We Stand. Per la seva part, TotalEnergies s'ha defensat de les acusacions i les ha titllat de "difamatòries" i "infundades". ​La denúncia, a què ha tingut accés AFP, recorda que TotalEnergies posseïa fins al setembre un 49% de la coempresa Terneftegaz, que explota el jaciment de Termokarstovoie, al nord de Rússia. El 51% restant estava en mans del grup rus Novatek, en el qual TotalEnergies participa en un 19,4%.

Segons un article publicat el 24 d'agost pel diari Le Monde, basat en una sèrie de documents i una investigació de l'oenagé Global Witness, el camp de Termokarstovoie va subministrar condensat de gas a una refineria propera Omsk, a Sibèria, que va fabricar amb ell un carburant utilitzat després pels avions russos implicats en la invasió d'Ucraïna almenys fins al juliol passat. Després de la publicació de l'article al diari francès, el grup energètic va esquivar les acusacions afirmant que no estava produint querosè per a l'exèrcit rus. Dos dies més tard, TotalEnergies va anunciar que el 18 de juliol havia acordat vendre-li a Novatek la seva participació del 49% a Terneftegaz. La venda es va tancar al setembre.

En la denúncia, Razom We Stand i Darwin Climax Coalitions afirmen que TotalEnergies ha "contribuït a dotar el govern rus dels mitjans necessaris per a la comissió de crims de guerra". "Als ucraïnesos ens bombardeja diàriament l'exèrcit rus", diu Svitlana Romanko, directora de Razom We Stand. Amb aquesta denúncia, esperem demostrar el vincle que existeix entre TotalEnergies i aquesta guerra". "El carburant, indispensable per a les operacions militars aèries, va servir així indirectament a Rússia per perpetrar els bombardejos contra la població civil, que van conduir a la mort d'almenys 5.587 persones i van deixar 7.890 ferits", recalquen els denunciants.

Oligarques russos pròxims a Putin

L'oligarca Guennadi Timchenko, pròxim al president Vladimir Putin, va haver d'abandonar al març el consell d'administració del grup, en veure's afectat per les sancions europees. Així mateix, Leonid Mikhelson, director general de Novatek, figura en la llista de sancionats pel Regne Unit. "TotalEnergies rebutja categòricament el conjunt de les afirmacions infundades de Global Witness, publicades pel diari Le Monde l'agost passat", ha indicat l'empresa energètica aquest divendres després de tenir constància de les denúncies. Segons ha argumentat TotalEnergies, els condensats de gas produïts per Terneftegaz van ser exportats a l'estranger, per la qual cosa l'exèrcit rus no va poder utilitzar-los com a carburant per alimentar els seus avions. "La justícia no pot ser cega davant del concurs indirecte però essencial que algunes multinacionals aporten a l'esforç de guerra", han dit per la seva part els advocats de les associacions, Mes William Bourdon, Vincent Brengarth i Henri Thuilliez.