Passatgers de Hong Kong que han creuat la frontera per entrar a la Xina han denunciat aquest dijous que agents de la duana els han obligat a desbloquejar els telèfons mòbils per inspeccionar si hi tenien fotos o vídeos de les protestes de les darreres setmanes

Cinc de cada deu viatgers han revelat al South China Morning Post que les autoritats també els han inspeccionat els missatges privats en els diferents punts de control entre Hong Kong i la ciutat veïna de Shenzhen. Tots han assegurat que aquest és el primer cop que els passa això.

hong kong efe

Una imatge dels aldarulls provocats per les protestes a Hong Kong. | Foto: EFE

En Ben Crox, un consultor tecnològic de 38 anys, ha assegurat que el primer cop que va patir aquest abús va ser el passat 24 de juliol. En un primer moment ell s'hi va negar i va demanar un advocat, però els agents li van dir que només es podia posar en contacte amb algú del continent. A més, tampoc el van deixar tornar a Hong Kong i, finalment, va accedir a que li revisessin el mòbil.

Segons ha explicat, els agents van mirar-li les fotos i els vídeos dels mesos de juny i juliol i també li van revisar els seus missatges privats. A més, li van confiscar un llibre de consells per lligar. "Em van preguntar què havia fet i si m'havia unit a les protestes", ha explicat. El rotatiu asiàtic assegura que tres enginyers més han tingut experiències similars en els punts de control durant els mesos de juliol i agost.

La constant amenaça xinesa

El règim xinès no està disposat a quedar-se "de braços creuats" si les protestes s'intensifiquen a Hong Kong, en la mesura en què, segons l'ambaixador de Pequín a Londres, Liu Xiaoming, aquestes mobilitzacions "ja estan mostrant signes de terrorisme". "Si la situació a Hong Kong es deteriora encara més el Govern central no es quedarà de braços creuats i mirant", ha advertit Liu, durant una roda de premsa a la capital britànica en la qual ha qüestionat la legitimitat de les mobilitzacions iniciades a l'antiga colònia del Regne Unit fa més de dos mesos.

L'ambaixador ha sostingut que Pequín té "suficients solucions i suficient poder" per poder aplacar "ràpidament" qualsevol revolta "dins dels límits de l'Estat de Dret". "El Govern central de la Xina mai permetrà que uns delinqüents violents arrosseguin Hong Kong a un abisme perillós", ha postil·lat.

Liu ha dirigit també critiques contra els mitjans, per la seva suposada lectura esbiaixada del que ha ocorregut, i a unes "forces estrangeres" no identificades a les quals ha assenyalat per la seva "connivència" amb els moviments socials hongkonguesos. Aquestes forces, ha afegit, "han de deixar d'interferir en els assumptes de Hong Kong". "Les proves demostren que la situació no s'hauria deteriorat tant de no haver estat per la ingerència i la incitació de forces estrangeres. Hong Kong és part de la Xina", ha recordat Liu, en al·lusió a la sobirania d'un territori que Pequín controla des de l'any 1997.

Hong Kong viu aquests dies la seva pitjor crisi política recent i el major desafiament a Pequín des que el president Xi Jinping va arribar al poder fa set anys. L'espurna que va encendre la metxa va ser una polèmica llei d'extradició que el Govern hongkonguès s'ha vist obligat a paralitzar de moment.

En aquest sentit, la Xina fa dies que es prepara per poder intervenir militarment: centenars de camions militars ja són a Shenzhen. I així ho ha volgut comprovar el corresponsal de France24 a Pequín en un parell de tuits publicats aquest dijous on detalla que ha pogut veure entre 50 i 60 camions en tan sols cinc segons de gravació.

"Aquesta és la sensació que he tingut, estan aquí per quedar-se però encara no estan preparats per moure’s", ha afegit.