Un vídeo de 22 minuts enregistrats per un dron de vigilància sobre la ciutat ucraïnesa de Popasna il·lustra la destrucció que s'està duent a terme a les regions orientals de Lugansk i Donetsk. Els drons s'estan convertint en un element important en aquesta guerra per copsar la realitat de les ciutats destrossades i devastades i també per entendre l'enfocament rus del combat i la resistència ucraïnesa.
A través de la ruta aèria a vista de dron es pot veure que totes les propietats del centre de la ciutat estan destruïdes o danyades. La majoria sembla haver estat bombardejada per artilleria russa o foc de coet. "Els russos no només estan eliminant Popasna. L'estan eliminant del mapa de la regió de Lugansk", segons el cap de l'Administració Militar Regional de Lugansk, Serhiy Hayday.
El vídeo del dron, segons recull la CNN, podria haver estat publicat originàriament per un canal prorús de Telegram i sembla haver estat gravat per un dron militar rus. Tal com sembla, podria haver estat usat per ajudar a la infanteria russa a caçar membres de l'exèrcit ucraïnès de la zona. La CNN ha geolocalitzat i verificat l'autenticitat del vídeo. Malgrat tot, no està clar quan es van obtenir aquestes imatges. Tot i això, se sap que en els últims dies s'han produït combats intensos a Popasna, ja que les tropes russes van xocar amb les defenses ucraïneses de la ciutat.
El vídeo comença amb el que podria ser un atac i es veu un soldat ucraïnès sortint d'una trinxera i refugiant-se en el que podria ser un cobert. També es veu com uns soldats russos avancen cap al cobert i hi ha, posteriorment, unes explosions. Més endavant, es veuen soldats ucraïnesos escortats amb les mans al cap i sota custòdia russa.
Alguns perfils a les xarxes, tal com recull la mateixa cadena nord-americana, asseguren que no són realment soldats russos, sinó contractistes militars privats del Grup Wagner, un grup privat amb vincles amb el Kremlin. La CNN constata, però, que no pot verificar si es tracta o no d'aquest grup.
Més de 600 morts al Teatre de Mariúpol
Els horrors de la guerra d'Ucraïna ja són uns quants. Butxa, Borodianka i el Teatre de Mariúpol el passat 16 de març. Després de 70 dies de guerra, de moment, fins ara, aquest últim és l'atac més mortífer contra civils més important. Una investigació d'Associated Press (AP) ha trobat evidència que l'atac va ser molt més mortífer del que, inicialment, s'havia constatat. Ara es creu que podrien haver mort 600 persones dins i fora l'edifici. Això és gairebé el doble de morts que la xifra citada fins ara. I de fet, molts supervivents, encara eleven a més la xifra. La investigació d'AP ha recreat el que ha passat dins del teatre aquell dia a partir del relat de 23 supervivents. L'AP també s'ha basat en dos conjunts de plans de planta del teatre, fotos i vídeos fets a l'interior abans, durant i després d'aquest dia. Amb les comunicacions tallades, la gent anant i venint constantment i els records borrosos del trauma, és impossible determinar el nombre exacte de víctimes, constata la mateixa agència de notícies. El govern va estimar, en un primer moment, que unes 300 persones podrien haver perdut la vida. Des d'aleshores, s'hauria obert una investigació per crims de guerra, segons el document que cita AP.
Imatge principal: captura del vídeo de Youtube de Popasna