Rússia ha fet un pas més en la persecució del moviment LGBTI amb la inclusió de les organitzacions d’aquest àmbit a la llista d’extremistes i terroristes. Així ho han comunicat aquest divendres diversos mitjans de comunicació estatals, dependents del Kremlin. Aquesta mesura és el pas següent a la sentència que va dictar el novembre passat el Tribunal Suprem rus, tot establint que els activistes LGBTI havien de ser designats com a extremistes. Precisament, els darrers dies s’ha obert la primera investigació contra persones del col·lectiu que estaven fent un espectacle de drag-queens en un bar d’ambient.

La mesura ha posat en alerta el col·lectiu LGBT rus que, a partir de la sentència i la inclusió del moviment a la llista terrorista, tem que es produeixin més detencions i processaments de persones homosexuals i transsexuals.

La llista la manté l’agència anomenada Rosfinmonitoring, que té poders per congelar els comptes bancaris de les més de 14.000 persones i entitats designades com a extremistes i terroristes. A la llista s’hi troben organitzacions com Al-Qaeda o fins i tot el gegant tecnològic Meta, i també els socis de líder opositor rus mort recentment Aleksei Navalni.

D’acord amb la informació publicada per l’agència de notícies estatal RIA, la nova inclusió es refereix al “moviment social internacional LGBTI i les seves unitats estructurals”. En els darrers anys, i sota govern de Vladímir Putin, Rússia ha endurit les restriccions a l’expressió de l'orientació sexual i la identitat de gènere, en el marc d’un gir del president rus cap a allò que ell defensa com els valors familiars, que contrasten amb les actituds occidentals, que considera decadents. A banda de la inclusió del moviment a la llista de terroristes, l’estat rus ha aprovat lleis que prohibeixen la promoció de les relacions sexuals “no tradicionals” i els canvis de sexe legals o mèdics.

La policia assalta un espectacle de drag-queens

Precisament, les autoritats russes han iniciat la primera investigació penal contra les persones LGBTI en virtut de lleis “antiextremistes” després d’irrompre en un espectacle drag el 12 de març al club Pose d’Oremburg. La policia i membres d’un grup nacionalista local que havien informat sobre el club, van obligar clients i artistes a posar-se de bocaterrosa. Les drag-queens que estaven actuant van romandre mig despullades mentre se’ls confiscaven els seus vestits i perruques. Els activistes nacionalistes van filmar l’entrada al local i van publicar el vídeo aquell mateix dia.

D’acord amb informació d’Amnistia Internacional, al club se l’acusa d’“organitzar un grup extremista i participar-hi”, fet que comporta una pena màxima de deu anys de presó. Es desconeix el nombre de persones que estan sent investigades. Les entrades de la policia en establiments d’ambient LGBTI, inclosos bars, clubs i saunes, han augmentat a Rússia després de la sentència que va emetre el Tribunal Suprem el 30 de novembre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!