Desenes de marroquines s'han manifestat avui a la ciutat de Casablanca, a uns 100 quilòmetres de Rabat, vestides amb pantalons curts en solidaritat amb les voluntàries belgues que van ser amenaçades de mort per portar shorts.

"Yes, we short" va ser el lema de la iniciativa que va mobilitzar a desenes de persones que es van congregar a prop del passeig marítim de la platja d'Ain Diab per expressar la seva solidaritat i agraïment a les joves belgues.

El promotor de la iniciativa convocada fa dos dies a les xarxes socials, l'advocat Mourad Elajouti, va explicar a Efe que la marxa té com a finalitat enviar un missatge "a les persones que ens volen imposar un pensament únic i extrem", i va insistir que el Marroc "és un país de tolerància i convivència".

Dones i homes de diferents edats han assistit a la marxa vestits amb pantalons i vestits curts, encara que no faltaven altres tipus de roba, mentre corejaven tots lemes com: "ens vestim com volem", "gel·laba (túnica llarga) o short, no és assumpte vostre", o "no a l'obscurantisme". A la marxa també hi han donat suport diverses organitzacions com l'ONG cultural "Maghrib a l'Anwar (Marroc dels Llums)" i el Club d'Advocats.

"Hem constatat en l'actualitat que és igual el que portem de roba al carrer; ens molesten", va dir a Efe Safa, una jove de 18 anys que va anar a la manifestació acompanyada de la seva mare, ambdues vestides amb pantalons curts.

Una altra ciutadana, Hakima, de 60 anys, subratlla que participa en la marxa per llançar una crida sobre "el respecte i l'obertura cap a l'altre sense prejudicis". "Recordo que en el passat la meva mare i la meva tieta portaven minifaldilles i roba lleugera, i això no suposava cap problema", lamenta Hakima.

La manifestació d'avui se suma a una campanya de solidaritat a les xarxes socials i gestos de gratitud expressats a tot el país magribí en solidaritat amb les voluntàries belgues que van ser criticades per la seva manera de vestir-se.

Un grup de 37 turistes i voluntaris de nacionalitat belga, entre 15 i 27 anys, van aparèixer la setmana passada en un vídeo mentre participaven, amb activistes d'associacions marroquines, en la restauració d'una carretera en la població de Tazamurt, ubicada a la província del sud de Tarudant.

Les imatges de les joves vestides amb pantalons curts mentre treballaven en les obres va crear polèmica. En reacció al vídeo, un professor de primària va incitar a Facebook a decapitar les voluntàries europees com "una lliçó" per a les dones estrangeres que no respecten la manera de vestir islàmica quan visiten el Marroc. El professor va ser immediatament arrestat i acusat d'apologia al terrorisme.

També va crear indignació el comentari d'un diputat de l'islamista Partit Justícia i Desenvolupament (PJD) qui al seu torn va criticar la manera de vestir-se de les belgues, abans de retirar el seu comentari i presentar excuses a les turistes.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat