Milers de dones bielorusses han protagonitzat aquest dissabte una nova marxa pel centre de Minsk (Bielorússia) per protestar contra la violència policial durant les manifestacions antigovernamentals que no cessen al país des de fa gairebé quatre setmanes.

Segons mitjans locals, l'acte d'aquest dissabte ha congregat prop de 10.000 assistents, que han anat per l'Avinguda de la Independència de Minsk corejant consignes contra el president, Alexandr Lukaixenko, i les forces de seguretat bielorusses, a les quals acusen de brutal repressió de les protestes, sobretot, durant les primeres jornades postelectorals.

Igual que en altres ocasions, les participants en la marxa portaven banderes blanc-i-vermelles, ensenya de l'oposició bielorussa, i petits rams de flors per destacar el caràcter pacífic de la concentració. Algunes joves han exhibit també peluixos amb forma d'os panda, en solidaritat amb informàtics de la companyia de programari PandaDoc, detinguts ahir.

En un ambient festiu, les manifestants han anat pel centre de Minsk fins a arribar a la Plaça de la Independència, on milers han format una rotllana, agafades de les mans. A més de Minsk, avui s'han celebrat marxes de dones a altres ciutats bielorusses, com Grodno i Gomel.

Les dones, de suport a oposició

En altres temps un dels principals suports de Lukashenko, ara les dones bielorusses s'han convertit en l'últim mes en un dels símbols de les protestes en l'antiga república soviètica en organitzar nombrosos actes en solidaritat amb els manifestants detinguts en les càrregues policials.

Durant la primera meitat del dia Minsk ha acollit també una marxa d'estudiants, en la qual s'han practicat diverses detencions. D'acord a la Policia, una trentena de persones han estat detingudes aquest dissabte en diferents actes no autoritzats a Minsk. Segons ha pogut comprovar Efe, els agents també han detingut diversos periodistes que estaven cobrint les protestes.

manifestacio oposició senyors bielorússia - efe

Imatge de la marxa de dons al centri de Minsk | Efe

Precisament, en la concentració posterior també han participat desenes de professors que han reclamat l'alliberament dels estudiants detinguts, i activistes de la comunitat LGBT, que han denunciat estar farts de viure en una dictadura "on simplement no existim".

Demà l'oposició bielorussa planeja celebrar una nova manifestació contra Lukashenko a la capital bielorussa, que diumenge passat va reunir més de 100.000 persones.