"Aquest acte no és una transmissió de poder entre un president i un altre, o entre un partit i un altre. Us l'estem retornat a vosaltres". Així s'ha volgut mostrar el Donald Trump president, just després de jurar el càrrec: dirigint-se a la "gent" i carregant contra els "poderosos de Washington". 

Trump ha tornat al seu discurs de campanya i a la seva essència, aquella que el va fer guanyar el passat novembre. El ja 45è president dels Estats Units, ha carregat contra l'establishment, i ha omplert el seu discurs de màximes populistes i proteccionistes. "No acceptarem polítics que no paren de queixar-se i que no fan res al respecte. S'ha acabat la xerrameca", ha clamat el magnat.

Des de les escales de l'imponent Capitoli de Washington, ha carregat contra els "poderosos" i contra els anteriors presidents, que els ha culpat de la situació del país, mentre gran part d'ells estaven al seu darrere escoltant-lo. A la cerimònia hi havia presents els expresidents Jimmy Carter, George Bush fill, Bill Clinton i el mateix Obama. L'expresident George Bush pare no ha pogut assistir-hi perquè està ingressat a l'hospital amb problemes de salut.

"Avui canvia tot"

"L’establishment s’ha protegit a ell mateix, però no a vosaltres", ha criticat el president. Per això, i dirigint-se a la ciutadania, ha assegurat: "això canvia avui". En aquest sentit, Trump ha marcat el dia d'avui com un dia "per recordar", perquè és el dia "que la gent va tornar a governar aquest país". 

El republicà ha apel·lat al sentiment patriòtic de tots els americans i ha assegurat que junts "tornarem a fer grans els Estats Units". El president ha demanat unitat per poder millorar el país, i els ha promès més proteccionisme per poder recuperar els llocs de treball dels nord-americans i el retorn de les fàbriques deslocalitzades al país. "Recuperarem els llocs de treball i les nostres fronteres", ha promès el nou president. 

"Estats Units, el primer"

Trump ha fet d'aquesta manera una crida a protegir les fronteres "de l'assalt d'altres països" i ha assegurat que tercers ja no es tornaran a aprofitar de la riquesa dels Estats Units. "Hem enriquit altres països, mentre que la nostra fortalesa i confiança s'ha esvaït a l'horitzó", ha criticat Trump, que ha defensat que això ja no tornarà a passar més. 

Durant la campanya, i també en els dies posteriors, Trump ja havia advertit que trencaria els acords comercials amb països com Mèxic, a qui diu voler imposar aranzels comercials per fer tornar empreses nord-americanes al país i a qui vol fer pagar un mur per evitar la immigració. Trump ha promès "trencar alguns acords comercial, i crear-ne de nous". Aquest tipus de polítiques, podrien portar els Estats Units, una de les principals potències econòmiques mundials, a l'aïllacionisme.

D'aquesta manera, i dirigint-se al món, Trump ha posat un gran interrogant en el futur del paper internacional que els Estats Units han desenvolupat des del final de la Segona Guerra Mundial. Des de 1945, quan van implantar el conegut Pla Marshall per ajudar a Europa a recuperar-se dels danys i la crisi provocades per la guerra, fins l'actualitat, on han seguit desenvolupant un paper de 'policia' dels drets humans i la democràcia al món. 

Això sí, Trump ha fet una crida als acords internacionals per lluitar contra el terrorismes, que ha promès "eradicar de la terra".