Divisió independentista a Nova Caledònia per l'acord amb França, fins al punt que diversos activistes han amenaçat de mort les persones que van signar-lo. Els representants del Front d'Alliberament Nacional Canac i Socialista (FLNKS) van tornar la setmana passada a Nouméa i divendres van oferir una roda de premsa per intentar calmar les crítiques rebudes per diversos sectors de l'independentisme. Entre altres qüestions, van assegurar que l'acord signat a Bougival (Yvelines, París) s'ha de considerar només com "un pas" i un "projecte" que s'ha de debatre. Tot, mentre Manuel Valls hi torna amb els catalans, tot i que ja hi arribarem.

Abans de parlar de Valls, acabem de parlar dels independentistes de Nova Caledònia. "Hem signat un esborrany, no un acord definitiu", va sentenciar el diputat Emmanuel Tjibaou, cap de la delegació del FLNKS a Bougival. Així, va insistir en la idea que es tracta d'un "pas en el procés (…) que ens porta cap a la sobirania" i que el text encara és "susceptible de ser modificat". També va reconèixer que "tot compromís té un preu", i que l'acord inclou "elements positius i d'altres menys bons". Entre els avenços, va destacar la creació d'un Estat de Nova Caledònia, la transferència immediata d'una competència sobirana i la possibilitat de transferir-ne d'altres, el reconeixement internacional i l'establiment de la doble nacionalitat caledoniana i francesa.

Ambigüitat en l'acord entre Nova Caledònia i França

El malestar entre l'independentisme té a veure, principalment, amb la manca de mecanismes per a l'autodeterminació. Al respecte, un altre membre de la delegació, Roch Wamytan —signatari el 1998 dels acords de Nouméa, que establien una autonomia progressiva per a Nova Caledònia— va admetre que el text no és "del tot equilibrat". Ara bé, des del FLNKS van assegurar que es recorrerà a especialistes nacionals i internacionals, inclosos els de les Nacions Unides i el Comitè Especial de Descolonització de les Nacions Unides, per "verificar la rellevància del que se'ns proposa" i garantir que el projecte respecti "el dret dels pobles a l'autodeterminació".

Diversos membres de la delegació també van emfatitzar la necessitat "d'aclarir els termes del debat", alhora que van advertir les "lectures partidistes" del text. "No hi ha d'haver cap ambigüitat sobre el compromís de cada part", va concloure Tjibaou. Ara, la previsió és que aquesta setmana es presenti l'acord als diversos moviments independentistes que formen el FLNKS. De fet, aquest dimarts es presentarà al buró polític de la formació, i en un congrés del FLNKS el pròxim 2 d'agost.

Valls aprofita per atacar els independentistes catalans

Davant la divisió independentista, sembla que on estan més contents amb l'acord és a París. El govern francès ha tret pit del pacte, i algun ministre l'ha aprofitat per fer-lo servir d'arma política. És el cas, no cal dir-ho, de Manuel Valls, ministre d'Ultramar i un dels principals negociadors. En una entrevista d'aquest cap de setmana a El Español, va assegurar que el cas de Nova Caledònia "no té res a veure" amb Catalunya: "Nova Caledònia va ser una colònia. Té un poble autòcton que gairebé pateix l'extinció. La comparació és una estafa. Catalunya no té res a veure amb un poble com aquest, al qual li van treure la terra, al qual el van portar a la força a la Primera Guerra Mundial, que va ser represaliat...". 

En aquesta línia, va defensar que "perquè els casos se semblessin, la Catalunya d'avui hauria de ser amb relació a Espanya la Cuba o la República Dominicana d'abans del 1898". "Catalunya mai va patir cap repressió com la de l'Imperi Francès, que va tenir llums i ombres. És que em sembla tan barroer que l'independentisme català es compari amb Nova Caledònia...", va continuar, abans d'ironitzar: "Com han de ser víctimes de la colonització els independentistes catalans! En tot cas, és al revés, hi va haver colonitzadors catalans!". I per acabar, va assenyalar que l'estat francès sí que preveu els referèndums i les grans cessions d'autonomia.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!