El Parlament de Dinamarca ha aprovat aquest dijous una llei que prohibeix la crema de textos religiosos, coneguda popularment com a 'Llei de l'Alcorà', ja que ha estat impulsada principalment per evitar que es repeteixin protestes com les que s'han viscut al llarg de l'any en les que s'han cremat alcorans davant ambaixades estrangeres, fet que va provocar grans queixes des de països de majoria musulmana. Després d'una hora de debat d'alta intensitat, la norma ha tirat endavant amb 94 vots a favor i 77 en contra, gràcies al suport de les tres formacions que comparteixen l'actual coalició de govern, liderada pels socialdemòcrates.

La llei prohibeix el "tractament inadequat" d'escriptures amb un significat religiós important per a "comunitats religioses reconegudes", fet que implica que a partir d'ara, al país escandinau serà un delicte cremar, tallar a trossos, desfigurar o trepitjar textos com l'Alcorà, la Bíblia o la Torà. El càstig pot anar d'una multa fins a dos anys de presó. Davant les crítiques, es va rebaixar l'abast de la llei, que inicialment també contemplava penar la crema d'objectes religiosos, com pot ser un crucifix, i finalment s'ha limitat als escrits. 

Garantir la seguretat nacional a costa de la llibertat d'expressió?

El govern danès sosté que és una manera d'evitar ofenses d'índole religiosa i alhora garantir la seguretat nacional, sota l'argument que, segons el Servei d'Intel·ligència de la Policia, les cremes d'alcorans han contribuït a intensificar l'amenaça terrorista a Dinamarca. "Quan criminalitzem el tracte inadequat, prenem mesures contra els autors que amenacen de posar fora de control la seguretat dels danesos", va afirmar el ministre de Justícia, Peter Hummelgaard, en la presentació de la llei la setmana passada, segons recull DR. El govern danès, però, no ha pres la paraula en el debat d'avui, que ha estat acaparat pels vuit partits de l'oposició, que consideren que la llei generarà retallades en drets fonamentals i que vulnera la llibertat d'expressió o artística. 

En representació d'Aliança Liberal, el diputat Steffen Larsen, ha lamentat que "la violència i les amenaces funcionen", mentre que Mai Mercado, del Partit Popular Conservador, ha assegurat que "l'Alcorà ara està per sobre de la Constitució i de la Bíblia", malgrat que la Bíblia també està contemplada en la llei. Un altre partit d'índole nacional-conservadora, La Nova Dreta, ha reclamat, sense èxit, que la llei se sotmeti a referèndum, una proposta a la qual haurien d'haver donat suport 60 membres del Parlament. La presidenta dels demòcrates, Inger Støjberg, ha titllat de "vergonyosa" i "indigna" la norma, que suposa "agenollar-se" davant l'islam i ha advertit que "les forces musulmanes demanaran cada cop més".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!