El vaixell 'Sea Watch 3', de l'ONG alemanya homònima, ha entrat la matinada d'aquest diumenge al port de la ciutat italiana de Lampedusa sense autorització invocant l'estat de necessitat per poder desembarcar els 40 immigrants i després de romandre 17 dies al mar, van informar mitjans locals.

La seva capitana, Carola Rackete, de 31 anys, va atracar el vaixell cap a les 01.50 hora local (23.50 GMT) al moll comercial de forma sorprenent, i posteriorment va ser arrestada per agents italians acusada de "resistència o violència contra un vaixell de guerra", delicte que implica una sentència de tres a deu anys.

Segons el diari La Repubblica, una patrullera de la Guàrdia financera va intentar obstaculitzar la seva entrada al port.

"La comandanta Carola no tenia cap altra opció", ha dit Giorgia Linardi, portaveu de Sae Watch Italia, en recordar que "durant 36 hores havia declarat l'estat de necessitat que les autoritats italianes havien ignorat", va afegir el diari.

"Va ser una elecció desesperada", han afegit els advocats de l'ONG alemanya Leonardo Marino i Alessandro Gamberini.

En una conferència de premsa oferta aquest divendres per Skype des del vaixell, Rackete es va mostrar "segura que la justícia italiana reconeixerà que la llei del mar i els drets de les persones són per sobre de la seguretat i el dret d'Itàlia a les seves aigües territorials".

Rackete ha assegurat que encara no havia rebut cap notificació sobre l'obertura d'una investigació per part de la justícia italiana per ajudar la immigració clandestina, després que s'informés que la fiscalia de la ciutat siciliana d'Agrigento havia obert aquest cas.

"Afrontaré tot amb el suport dels nostres advocats. Ara només vull que les persones puguin baixar a terra", va comunicar per la mateixa via la capitana.

El vaixell humanitari, que ha entrat en aigües italianes fa 48 hores, esperava ancorat a prop del port de Lampedusa (petita illa del sud) autorització per desembarcar als rescatats el passat 12 de juny, mentre la situació a bord s'agreujava dia a dia.

Rackete ha parlat del mal estat físic i psicològic dels 40 migrants que eren a bord després que fossin evacuats per motius mèdics un jove afligit de forts dolors abdominals, i el seu germà d'11 anys que l'acompanyaven.

El Govern italià es negava a autoritzar el desembarcament dels rescatats mentre no obtingués un acord amb altres països europeus per acollir-los, una cosa que podria arribar aviat, segons va dir divendres el primer ministre, Giuseppe Conte, des d'Osaka, on assisteix a la cimera del G-20.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat