Les protestes han tornat als carrers de Hong Kong. Aquesta vegada la ciutadania s'ha bolcat als carrers per oposar-se al debat parlamentari local d'una proposta de llei que podria criminalitzar els insults a l'himne xinès, en un moment en què el Govern xinès debat una altra controvertida llei de seguretat.

En aquesta nova manifestació del col·lectiu prodemocràcia, prop de 300 persones han estat detingudes per "participar en manifestacions il·legals", segons la Policia local - citada per la televisió pública RTHK -, que ha utilitzat de nou gas pebre per dispersar els milers de persones que s'han manifestat als carrers del centre de la ciutat.

L'objectiu dels manifestants, aquest dimecres, ha estat impedir el debat de l'anomenada "llei de l'himne nacional", una proposta que, d'aprovar-se en el Consell Legislatiu hongkonguès, es traduiria en fins a 3 anys de presó i multes de fins a 50.000 dòlars de Hong Kong (6.450 dòlars o 5.880 euros) per a qui no respecti la "Marxa dels Voluntaris", l'himne nacional xinès.

Llei de seguretat nacional

A aquest debat de la la llei de l'himne nacional se li va sumar la setmana passada - a l'inici de la reunió anual de l'Assemblea Nacional Popular (ANP) de l'Executiu - una nova preocupació per al moviment prodemocràcia, ja que la intenció de del Govern de Xi Jinping es aprovar aquest dijous una "llei de seguretat nacional" circumval·lant el Consell Legislatiu hongkonguès.

Segons el Comitè Permanent de l'ANP, la nova legislació prohibiria "qualsevol acte de traïció, secessió, sedició, subversió contra el Govern Popular Central, el robatori de secrets d'Estat, prohibició d'organització d'activitats a Hong Kong per part d'organitzacions polítiques estrangeres i prohibició de l'establiment de llaços amb organitzacions polítiques estrangeres per part d'organitzacions polítiques de Hong Kong".

Tot això amb l'objectiu de "salvaguardar la seguretat nacional" després de gairebé un any de mobilitzacions prodemocràtiques que han fet trontollar a l'economia hongkonguesa i que han deixat enfrontaments entre la Policia i alguns manifestants.

L'Article 23 de la Llei Bàsica (la 'mini-constitució' de Hong Kong) estipula que la ciutat ha de dotar-se de legislació de seguretat en la línia de l'esbossat per Pequín, però sempre ha resultat extremadament polèmica entre la població hongkonguesa, un important segment de la qual s'ha resistit si més no al seu debat, per por que es traduís en una retallada de llibertats.

Entre els set articles proposats per Pequín es troba una provisió que proposa un mecanisme legal que permeti al Comitè Permanent de l'ANP articular legislació per prevenir i castigar una sèrie de supòsits, entre ells el de "subversió contra el poder estatal", una acusació utilitzada freqüentment contra defensors dels drets humans a la Xina.

La vicepresidenta del Col·legi d'Advocats de Hong Kong, Anita Yip, ha assegurat a RTHK que aquesta llei podria no només ser utilitzada contra els qui participin en activitats que amenacin la seguretat nacional, sinó també als qui les presenciïn, prenguin o no parteix en elles.

Tant l'anomenada "llei de l'himne nacional" com la de "seguretat nacional" han fet saltar les alarmes entre el moviment prodemocràtic a la ciutat semiautònoma, després de mesos de calma imposada per les mesures - encara vigents - de distanciament decretades per evitar contagis del coronavirus.