ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna 
El poble rus li dona l'esquena a la invasió d'Ucraïna orquestrada per Vladímir Putin. Prova d'això han estat les grans manifestacions que s'han convocat aquest diumenge al matí arreu de les ciutats més importants de Rússia. Al Kremlin no li han agradat gens i ha contestat amb detencions massives que, durant les primeres hores, s'han elevat fins als 3.500 detinguts, segons ha informat el portal de drets civils OVD-info. Aquestes protestes han estat arengades pel líder opositor Alexei Navalni, que va demanar a la població que ignorés les prohibicions de manifestar-se contra la guerra i que sortís aquest diumenge a exigir el fi de la invasió ucraïnesa.

Protestar contra un govern que replica amb detencions immediates i grans sancions no és fàcil, tot i això, milers de russos han desatès les restriccions del Kremlin i han protestat contra Putin i la seva guerra. El govern rus ha detingut almenys 96 persones en Novosibirsk, 18 a Irkutsk, 15 a Vladivostok i 7 a Moscou. En total s'han comptabilitzat més de 29 convocatòries en diferents metròpolis russes que han estat contundentment reprimides. De fet, des de l'inici de les protestes contra la guerra, el 24 de febrer, s'han quantificat més de 9.400 persones engarjolades per manifestar-se contra la invasió d'Ucraïna.

El Kremlin ha posat en marxa lleis per endurir les penes contra els manifestants opositors de la guerra. Tant la Fiscalia General de Rússia com el Ministeri de l'Interior han reiterat en les últimes hores, durant l'inici de les protestes d'aquest matí, aquestes lleis repressives. Han demanat a la població que no participi en les protestes després de recordar que formar part d'aquestes manifestacions és formar part de "disturbis massius" i això es castiga amb fins a vuit anys de presó. L'executiu de Putin va advertir aquest dijous passat als ciutadans que les autoritats prendran "totes les mesures necessàries" per mantenir la llei i l'ordre en les protestes i va avisar que la policia detindria a tots els participants en accions no autoritzades si es fan accions "provocatives o agressives" contra els agents.

Una de les detencions que va crear més escàndol va ser la d'Elena Osipova, una pintora i coneguda supervivent del setge nazi a Leningrad (Stalingrad) durant la Segona Guerra Mundial. Té setanta-vuit anys i participava en una protesta durant la nit del dimecres a Sant Petersburg sostenint uns cartells. Els policies van considerar que la seva presència i els seus missatges eren provocatius i animaven a revoltar-se i van procedir a detenir-la entre dos agents. També una de les intervencions policials més viralitzades va ser la d'una detenció d'uns nens petits que amb les seves famílies protestaven a Moscou contra la guerra. Sonya i Davis, de set anys tots dos, Matvey, de nou, i Liza i Gosha, d'onze anys, van acabar arrestats i posats a disposició judicial junt amb els seus pares.