Segons l’enquesta més recent de l’Eurobaròmetre, publicada aquest dimecres, la confiança dels ciutadans europeus en la Unió Europea ha arribat al seu nivell més alt dels darrers divuit anys. El 52% dels ciutadans de la UE declaren confiar en les institucions europees, un percentatge que augmenta entre la població més jove, especialment entre els joves de 15 a 24 anys, on el suport arriba al 59%, recull l'ACN.

El suport a la moneda única també es manté elevat, amb un 74% dels ciutadans dels estats membres donant-hi suport, i un 83% en el cas dels països de la zona euro. Tot i això, el context internacional continua generant preocupacions importants, amb la guerra a Ucraïna i la situació geopolítica com a temes destacats entre les inquietuds dels europeus.

Les preocupacions dels europeus

A escala nacional, les principals preocupacions varien lleugerament. A tots els estats membres de la UE, els efectes de la inflació i la situació econòmica preocupen la ciutadania de manera transversal. Tanmateix, a Espanya, hi ha dues preocupacions que sobresurten clarament respecte a la mitjana europea: el problema de l’habitatge i l’atur. Un 26% dels espanyols considera que la falta d’accés a l’habitatge és una de les grans problemàtiques actuals, davant d’un 12% de mitjana als altres països. Pel que fa a la desocupació, un 18% dels espanyols la considera un tema prioritari, comparat amb un 8% a escala europea.

Aquestes prioritats es traslladen també a les expectatives sobre l’actuació futura de la UE. Un 40% dels ciutadans espanyols considera que una de les principals línies d’acció de la Unió hauria de ser la creació de llocs de treball, mentre que la mitjana europea se situa al 26%. L’accés a l’habitatge assequible també apareix com una demanda prioritària per a un 31% dels espanyols, molt per sobre del 15% dels ciutadans dels altres països membres.

Altres dades que destaquen són les referents a la solidaritat amb les persones refugiades a causa de la guerra a Ucraïna. Mentre que un 80% dels europeus expressa suport a l’acollida de refugiats, aquesta xifra puja fins al 93% en el cas d’Espanya. Per contra, la confiança en les institucions nacionals és baixa: només un 30% dels espanyols confia en el seu parlament, comparat amb un 42% en l'àmbit europeu, on la desconfiança se situa en un 58%.

Sentiment europeu i defensa 

Pel que fa al sentiment europeu, un 75% dels enquestats afirma sentir-se ciutadà de la UE, i el 62% manté una visió optimista del futur de la Unió. En canvi, l’opinió sobre la situació econòmica europea està dividida: un 44% la veu favorablement, mentre que un 48% creu que és dolenta.

Finalment, la defensa i la seguretat es perfilen com a àrees prioritàries. El 81% està a favor d’una política comuna en aquest àmbit, i gairebé la meitat dels ciutadans creu que cal augmentar-hi la inversió. Altres àrees que també es consideren importants són la sanitat i els serveis socials (42%) i l’educació i la cultura (34%). A més, un 80% pensa que la UE ha de defensar els seus interessos davant conflictes comercials, com en el cas dels aranzels.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!