Els Estats Units es troben davant la pitjor filtració de documents classificats que els seus serveis d'Intel·ligència han patit en anys, segons informa The Guardian. Tot plegat ha posat Washington en una situació difícil per diversos motius. Per una banda, per la vulneració de la seva mateixa seguretat en filtrar-se documents. Per altra banda, pel que contenen aquests documents, que mostren detalls de la falta de munició a Ucraïna, les estratègies per espiar contra els seus enemics i proves que apunten que els Estats Units haurien espiat alguns dels seus aliats

Ucraïna, Corea del Sud i Israel són alguns dels aliats estatunidencs que haurien estat espiats per Washington segons mostra la darrera filtració. En concret, un dels documents apunta que el Mossad, el servei d'espionatge exterior d'Israel, podria haver funcionat com a motor de les protestes contra la reforma judicial impulsada pel Govern de Benjamin Netanyahu. Es tracta d'una hipòtesi que l'oficina del primer ministre israelià ha remarcat que "no té fonament".

Altres documents mostren que els EUA haurien espiat al març alts càrrecs sud-coreans que estaven parlant sobre la pressió que Washington havia exercit sobre Seül perquè enviés armes a Ucraïna, en violació de la política sud-coreana que tradicionalment es nega a subministrar armes a països en conflicte. La notícia ha impactat profundament a Corea del Sud, on l'oposició han demanat al president sud-coreà, Yoon Suk-yeol, que cancel·li la visita als Estats Units que té previst fer. 

Tanmateix, la pitjor part recau a Ucraïna. La majoria dels documents militars i d'intel·ligència filtrats estan relacionats amb la guerra a Ucraïna i donen detalls sobre els plans dels Estats Units i l'OTAN per reforçar l'ofensiva d'Ucraïna a la guerra contra Rússia.

El perill per als EUA

"No sabem qui està darrere d'això, no sabem quin és el motiu o què més hi pot haver fora", ha reconegut en una roda de premsa John Kirby, un dels portaveus de la Casa Blanca. La filtració, que seria la major des del 2013 d'Edward Snowden, suposa un greu problema diplomàtic pel suposat espionatge als seus aliats i un perill per a la seguretat nacional. 

Si bé Kirby ha avançat que alguns dels documents que s'han filtrat són falsos, sí que hi ha contingut real que compromet els Estats Units. Chris Meagher, un dels portaveus del Pentàgon, ha qualificat la situació de "risc seriós", que pot alimentar campanyes de desinformació. Segons publica The Guardian, un informe apunta que aquesta filtració seria "la punta de l'iceberg" del total de material que es podria acabar fent públic.