Més de mig milió d'israelians van sortir aquest diumenge als carrers a manifestar-se després de la destitució del ministre de Defensa, Yoav Gallant, qui es va convertir aquest dissabte en el primer membre del govern en oposar-se públicament a la polèmica reforma judicial impulsada pel primer ministre, Benjamín Netanyahu. Les manifestacions, que segons mitjans locals van concentrar més de 600.000 persones i podrien ser les més multitudinàries fins al moment, van tenir lloc en diferents punts del país, com ara les ciutats de Tel-Aviv i Jerusalem. A Jerusalem, alguns grups van trencar un dels cordons de seguretat entorn de la residència del primer ministre i es van enfrontar amb la Policia.

En paral·lel, es van registrar també multitudinàries manifestacions de nord a sud del país, incloent-hi grans concentracions a les ciutats de Haifa, al nord del país, i Beer Sheva, al sud. A diferència de les protestes contra la reforma judicial que tenen lloc des de fa setmanes i que habitualment planificades amb anticipació i en coordinació amb les forces de seguretat, les manifestacions de les últimes hores han estat espontànies. El rebuig a la destitució de Gallant per part de Netanyahu es va expandir ràpidament per múltiples esferes de la societat israeliana, incloent-hi els sindicats, que segons mitjans locals podrien anunciar una important vaga. A més, les universitats del país van anunciar que interrompran les classes a partir d'aquest dilluns i un grup d'alcaldes i líders municipals van anticipar que durien a terme una vaga de fam.

Reaccions polítiques a la destitució de Gallant

D'altra banda, el cònsol israelià a Nova York, Asaf Zamir, ha anunciat també, poc després del cessament del ministre, la seva renúncia. "Després dels esdeveniments d'avui, ha arribat l'hora de sumar-me a la lluita pel futur d'Israel per assegurar que continuï sent un far de la democràcia i la llibertat al món", ha compartit a Twitter. L'ex primer ministre, Naftali Benet, també va expressar la seva profunda preocupació per la situació i va dir que Israel enfronta a la situació més complexa des de la Guerra del Yom Kipur el 1973.

La decisió del primer ministre de cessar el titular de Defensa va arribar menys de 24 hores després que aquest instés públicament a interrompre la polèmica reforma."Ho dic en veu alta i públicament, pel bé de l'Estat d'Israel i dels nostres fills, hem de frenar aquest procés legislatiu", va dir dissabte nit Gallant durant una intervenció a la televisió."Necessitem detenir les manifestacions i protestes, i buscar el diàleg. Qualsevol cosa que danyi la fortalesa de l'Exèrcit i el sistema de seguretat ha d'aturar-se immediatament", va agregar, en al·lusió al massiu moviment popular en rebuig de la reforma i del creixent nombre de reservistes de l'Exèrcit que es neguen a entrenar i a servir a tall de protesta per la mateixa mesura.

El govern de Netanyahu avança en la polèmica reforma judicial

La reforma judicial, impulsada per Netanyahu i els seus socis ultradretans i ultraortodoxos de coalició, busca atorgar més poder a l'Executiu en detriment de la Justícia, amb les greus conseqüències que això suposa. Malgrat les crítiques des d'incomptables sectors i de les advertències del seu impacte no només en la separació de poders, sinó també en l'economia d'Israel, el govern continua avançant amb alguns dels pilars de la reforma, incloent-hi una llei que atorgaria control de facto al govern sobre el comitè de selecció de jutges. L'executiu té la intenció d'aprovar aquesta última llei aquesta mateixa setmana, una cosa que ha motivat els organitzadors de les manifestacions a intensificar les protestes.