La ministra de Defensa d'Alemanya, Christine Lambrecht, ha anunciat la seva dimissió enmig de les pressions per la seva gestió de l'ajuda militar a Ucraïna i la controvèrsia generada als mitjans arran d'un desafortunat vídeo compartit a les xarxes socials. Així, Lambrecht hauria pres la decisió (impensable a Espanya) de rectificar i posar el seu càrrec a disposició del canceller Olaf Scholz després de mesos de ser qüestionada per la seva gestió de la invasió russa. "Avui he demanat al canceller federal deixar el càrrec de ministre federal de Defensa. L'enfocament dels mitjans sobre la meva persona fa difícil una informació i discussió professional sobre soldats, l'Exèrcit federal i qüestions de política de seguretat", ha lamentat en un comunicat.

La ministra de Defensa cedeix davant la pressió

La ministra, de 57 anys i membre del Partit Socialdemòcrata Alemany (SPD) majoritari a l'Executiu havia estat objecte des de feia mesos de crítiques des del seu propi partit i en els mitjans de comunicació, especialment en relació amb decisions vinculades amb la guerra a Ucraïna. Però la gota que va fer vessar el got va ser la indignació causada per un missatge de vídeo gravat en un carrer de Berlín en la nit de Cap d'Any, en el qual se sentien les fortes explosions de petards i focs artificials i en el qual feia un balanç de 2022 amb referència a la guerra a Ucraïna. El missatge no va ser ben rebut i els seus crítics el van fer servir com una altra prova de la manca de tacte de la titular de Defensa envers les víctimes del conflicte.

Polèmica gestió de la guerra a Ucraïna

Amb l'inici de la invasió d'Ucraïna, Christine Lambrecht va ser notícia per anunciar l'enviament de cascos a Kíiv en comptes d'armament letal en el marc de l'ajuda militar prestada a aquest país, fet que va semblar insuficient i va provocar la ira de l'oposició, gran part de la societat alemanya i el règim ucraïnès. Una postura neutral que el govern de Scholz es va veure obligat a rectificar i va accedir a prestar assistència militar. Darrerament, la ministra va protagonitzar part del debat públic sobre l'enviament de tancs a Ucraïna, com demana de manera insistent Kíiv, i la setmana passada va declarar que de moment no ho contemplen. Quant al seu possible successor en el càrrec, els mitjans alemanys assenyalen, entre altres, Eva Högl, encarregada al Parlament de qüestions sobre l'Exèrcit, Hubertus Heil, ministre de Treball, Lars Klingbeil, copresident de l'SPD, i la secretària d'Estat de Defensa, Siemtje Möller.