La tensió creix a MInneapolis. Milers de persones van participar en la tercera nit consecutiva de protestes per la mort a mans de la Policia de l'afroamericà George Floyd, mobilitzacions que van derivar a la crema d'una comissaria de policia, aldarulls i saquejos.

Les protestes, que s'han estès a la ciutat veïna de Saint Paul, van augmentar després que el fiscal del comtat d'Hennepin -amb jurisdicció sobre Minneapolis-, Mike Freeman, comparegués aquest dijous per anunciar que no té intenció, de moment, d'imputar càrrecs ni de detenir l'agent responsable de la mort de Floyd, Derek Chauvin. "Hi ha altres proves que avalen un càrrec penal. Necessitem sospesar totes aquestes proves per arribar a una decisió coherent, i ho estem fent el millor que podem", va declarar Freeman als mitjans.

De poc va servir per calmar els ànims que el comandant de la Policia de Minneapolis, Medaria Arradondo, que ja ha acomiadat a Chauvin i a uns altres tres agents implicats, demanés perdó a la família de Floyd. Por la seva part, el governador de Minesota, el demòcrata Tim Walz, va activar la Guàrdia Nacional -un cos reservista militar-, que va desplegar mig centenar de soldats per la ciutat. És la primera vegada en 34 anys que Minesota activa la Guàrdia Nacional per protestes.

Atac a la comissaria

Amb la caiguda del dia, els saquejos i incendis van proliferar per la ciutat mentre milers de manifestants es van agrupar al voltant de la comissaria de Policía del Tercer Districte de Minneapolis, convertida en un símbol de la protesta per la mort de Floyd. En un moment donat, els manifestants van aconseguir calar foc a l'edifici, que va cremar davant del festeig de molts, que fins i tot van llançar focs artificials.

En un missatge a Twitter, l'Alcaldia de Minneapolis va demanar els manifestants que es retiressin de la zona per si explotava l'edifici, a l'interior del qual hi hauria material explosiu.

 

La Guàrdia Nacional, per la seva part, va anunciar en una sèrie de tuits que estava llesta per actuar. "Hem activat més de 500 soldats a Sant Paul, Minneapolis i les comunitats properes. La nostra missió és protegir la vida, preservar la propietat i el dret a la manifestació pacífica", va dir el cos.

"No puc respirar"

Floyd, de 40 anys, va morir dilluns a la nit després de ser detingut sota sospita d'haver intentat utilitzar un bitllet fals de 20 dòlars en un supermercat. En vídeos gravats per transeünts apareix Chauvin amb el genoll sobre el seu coll durant minuts. "Si us plau, si us plau, si us plau, no puc respirar. Si us plau", s'escolta dir a Floyd, mentre l'home agonitza.


El "no puc respirar" de Floyd s'ha convertit, precisament, en el crit de la protesta que torna a posar en evidència la violència policial contra els afroamericans als Estats Units.