La migració anual més gran del món està a punt de començar. Es tracta de les visites que milions de xinesos i ciutadans d'altres països del sud-est asiàtic fan a les seves famílies des de tots els racons del món per celebrar les festivitats de l'any nou lunar, que enguany comença el 22 de gener. Aquest cop, però, l'esperada fi de la política covid zero en aquest país i el recent repunt de casos que s'estarien cobrant 9.000 vides diàries, implica que les celebracions podrien provocar una nova onada de contagis. Es preveu que 2.100.000.000 persones es moguin per mar, terra i aire per assistir a la festivitat més important de la cultura xinesa aquest febrer, una xifra encara molt per sota dels nivells prepandèmia. És per això que els viròlegs ja estan alertant del risc d'infeccions massives i la repercussió que pot tenir en els països un cop retornin del seu viatge, sobretot si el virus decideix tornar a mutar i crea una variant més mortífera.

migracio xina any nou xines 2023 covid efe
Ciutadans xinesos tornen a casa per celebrar l'any nou lunar a Pequín / Efe

Celebracions enmig de la pitjor onada de covid

La Xina travessa en aquests moments la pitjor onada del virus de la covid. Enguany, i davant l'eliminació de les restriccions més severes per la pandèmia, s'espera que el nombre de persones que viatjaran es dobli respecte al 2022. Només en el primer dia de la temporada de vacances, 34,7 milions de persones es van desplaçar cap als seus llocs d'origen. El desembre passat, el govern xinès va posar fi a la polèmica política de 'covid zero', que feia tres anys que restringia els moviments dins el país, vigilava tots els moviments dels ciutadans a través d'apps de rastreig i requeria que la ciutadania se sotmetés constantment a proves PCR per poder fer vida normal. A més, cada ciutat o província tenia les seves pròpies polítiques: en les setmanes prèvies a la retirada de les mesures, no s'admetia l'entrada de viatges que provinguessin d'una zona en la qual s'hagués registrat un sol cas de covid en els dies anteriors. 

La relaxació de les restriccions arran de les fortes protestes de rebuig va precedir una onada de contagis sense precedents al país asiàtic, a més d'una forta pressió al sistema sanitari. La ràpida propagació del virus a la Xina ha despertat dubtes sobre la fiabilitat de les xifres oficials de defuncions, perquè no concorden amb les autoritats a escala municipal i provincial, que calculen que una proporció significativa de les seves poblacions s'ha contagiat, cosa que l'OMS ha corroborat. Ara, algunes províncies xineses asseguren que ja han superat el pic de l'onada, tot i que la preocupació per les celebracions de l'any nou lunar no fa més que créixer.

Preocupació per una possible mutació de la covid

Alguns països ja han pres mesures preventives a fi d'evitar patir un efecte similar. Més concretament, el Japó ha començat a demanar proves PCR negatives als qui vulguin entrar des de la Xina, la mateixa mesura que ha pres Espanya arran de les recomanacions emeses per la Unió Europea. L'expert en salut pública, Rafael Bengoa, ha exposat a Europa Press les seves recomanacions per minimitzar aquest risc "brutal" a l'estat espanyol, tot i que es tracti de subvariants de l'òmicron, una soca que és molt contagiosa però no tan perillosa. Bengoa ha recomanat, a més de l'ús de la mascareta en el transport públic, l'administració d'una quarta dosi de la vacuna a persones més grans de 50 anys. A parer seu, a la resta del món "ens farem molt vulnerables si apareix una altra variant, i aquesta variant, que no ha aparegut encara i que és possible que aparegui, perquè realment hi ha milers de persones infectant-se". "Si apareix aquesta nova variant llavors sí que serem més vulnerables, i per tant ens hem de preparar davant aquesta eventualitat", ha avisat. El que importa ara, ha afegit, és que el govern xinès, que creu que "ha estat més aviat controlant a la gent que controlant una infecció", es posi "les piles" per a frenar aquesta "espècie de caos que s'ha creat a causa de decisions polítiques".