Amb desfilades multicolors i gastronomia. Així ha recuperat Barcelona la tradició de rebre al carrer l'arribada de l'Any Nou Xinès, que en 2022 serà el del tigre. Després de dos anys de suspensió per culpa de la pandèmia, la celebració ha tornat a la capital catalana en un format reduït per la sisena onada de la covid-19. Una celebració que ha començat amb l'acte que ha tingut lloc al migdia sota l'Arc de Triomf, amb la presència de l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau; el cònsol general de la Xina, Zhu Jingyang; i la presidenta de l'Associació d'Artistes Huaxing, Shufen Chen. L'arribada del nou any s'ha rebut amb un toc de gong a càrrec del cònsol Jingyang.

Año Nuevo Chino en Barcelona 1  Efe

Una desfilada a Barcelona per celebrar l'arribada de l'Any Nou Xinès / Efe

L'Associació d'Artistes Huaxing és l'encarregada d'organitzar aquestes tradicionals festes, juntament amb l'Associació Cultural Popular Xinesa, i amb la col·laboració tant de la Fundació Institut Confuci de Barcelona com la Casa Àsia. Sota la denominació "Any Nou Xinès amb Barcelona", aquest dissabte es desenvoluparan al voltant de l'Arc de Triomf diverses actuacions i activitats, com una fira gastronòmica i cultural, on els visitants podran tastar els plats més tradicionals de la cuina xinesa i participar en família en diversos tallers. La programació d'actes per l'arribada de l'Any Nou Xinès es perllonga fins al 15 de febrer, amb actuacions i conferència en diferents escenaris de la ciutat.

Año Nuevo Chino en Barcelona   Efe (2)

Tres joves estan preparades per participar en una desfilada a Barcelona per l'arribada de l'Any Nou Xinès / Efe

L'arribada del nou any xinès és la festivitat més important i tradicional del calendari de la comunitat xinesa a la ciutat, en la qual resideixen unes 22.000 persones d'origen xinès, que han rebut aquest migdia l'arribada de l'any 4720. Segons el calendari lunar xinès, l'any estarà sota els auspicis del tigre, un animal que simbolitza la força, la valentia, una alta autoestima i una gran capacitat d'aprenentatge. Cal dir que la xinesa és la tercera nacionalitat amb major nombre de residents a Barcelona, amb una comunitat que es caracteritza pel seu dinamisme i teixit empresarial. És per això que la celebració de l'arribada del Nou Any Xinès ha arrelat en els últims lustres a la capital catalana i s'ha convertit en una cita que va ser reconeguda per l'ajuntament amb un esment especial en la categoria de Cultura Popular dels Premis Ciutat de Barcelona del 2018.

Año Nuevo Chino en Barcelona   Efe (3)

Dues dones es fan una foto a l'Arc de Triomf abans de participar en la desfilada per l'Any Nou Xinès / Efe

A les xarxes socials, el cònsol Jingyang ha expressat la seva alegria pel transcurs de la jornada. "Amb aquest esdeveniment esperem agregar un ambient festiu addicional a Barcelona, aportant energia positiva a l'amigable societat barcelonina en la seva lluita contra la pandèmia i en la reactivació econòmica. Desitgem a tots els amics catalans un feliç i pròsper any nou xinès del tigre. Agraïm a totes les autoritats municipals de Barcelona pel seu suport i col·laboració. Esperem que amb la saviesa, la valentia i la força que ens porta aquest animal vigorós (el tigre), puguem superar la pandèmia i reprendre el puixant pols de la nostra cooperació", ha manifestat en diverses piulades.

Año Nuevo Chino en Barcelona   Efe (4)Moment de la desfilada a Barcelona per l'arribada de l'Any Nou Xinès / Efe

Per la seva banda, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assistit a la celebració i ha destacat la comunitat xinesa com a "motiu d'orgull de la ciutat". En l'acte, que ha acollit actuacions i expressions culturals tradicionals de la Xina per a aquesta festivitat, l'alcaldessa ha erigit la capital catalana com una "ciutat oberta, orgullosament diversa i culturalment rica". Finalment, ha fet valdre la riquesa que aporta la diversitat i la multiculturalitat, i ha desitjat que l'Any Nou Xinès dibuixi un futur de "justícia i prosperitat".