ÚLTIMA HORA | Sigue el minuto a minuto del conflicto Rusia - Ucrania

Corralito a Rússia en resposta a les sancions econòmiques per la invasió d'Ucraïna. El Banc Central rus limita a 10.000 dòlars el màxim que un client podrà treure en moneda estrangera en efectiu en els seus comptes de divises des d'aquest dimecres. La limitació serà efectiva fins al 9 de setembre. Igualment, durant la vigència d'aquesta ordre els bancs no vendran divisa en efectiu als ciutadans.

Segons l'ordre de l'emissor rus, "un client pot treure fins a 10.000 dòlars dels EUA en divisa en efectiu, i la resta dels fons en rubles, segons el tipus de canvi del mercat del dia de la retirada." En relació amb els ingressos en dòlars, l'ordre recorda que està limitat per les sancions. El president rus, Vladímir Putin, ja havia prohibit el passat 28 de febrer transferir divises a l'estranger i ordenat a les empreses amb activitats econòmiques a l'estranger en el marc del comerç exterior convertir el 80% dels seus ingressos en rubles. Amb aquesta mesura, Putin pretén defensar Rússia de les sancions occidentals.

El deute rus, en caiguda lliure

La realitat és que l'economia russa s'està ressentint de les sancions de la Unió Europea, els Estats Units i altres països, amb el ruble en caiguda lliure. En aquest context, l'agència Fitch ha rebaixat de nou la qualificació del deute sobirà de Rússia en moneda estrangera a llarg termini de "B" a C", i considera que és "imminent" l'incompliment de les seves obligacions. Aquesta rebaixa de qualificació, apunta l'agència en el seu comunicat, segueix a l'anunciada el 2 de març, ja que l'ocorregut des d'aleshores "ha soscavat encara més la voluntat de Rússia de pagar el deute del govern", amb referència a les sancions internacionals imposades a Rússia per la invasió d'Ucraïna el passat 24 de febrer.

"En termes més generals, l'augment més important de les sancions i les propostes que podrien limitar el comerç d'energia augmenten la probabilitat d'una resposta política per part de Rússia que inclogui almenys l'impagament selectiu de les seves obligacions de deute sobirà", explica l'agència.

Moscou oficina canvio divises EfeOficina de canvi de divises en Moscou / Efe

Sancions

La nova ordre del Banc Central rus s'adopta després de la decisió de la Unió Europea, els Estats Units i nombrosos països més d'imposar sancions econòmiques a Rússia. Des que es va iniciar la invasió, la UE ha expulsat set bancs russos del sistema interbancari, entre els quals no hi ha Sberbank, l'entitat més important del país, ni a Gazprombank, perquè processen gran part de les operacions energètiques amb el bloc. A més, ha congelat els actius del Banc central rus en territori comunitari, ha sancionat el president rus, Vladímir Putin, i el ministre d'Exteriors, Serguéi Lavrov, entre altres alts càrrecs governamentals, així com la cúpula militar del país, aprovat un embargament comercial a diversos sectors d'importància estratègica per a l'economia russa i ha vetat Russia Today i Sputnik.

En paral·lel, el president dels Estats Units, Joe Biden, ha anunciat aquest dimarts, com el Regne Unit, la prohibició de les importacions nord-americanes de petroli, gas i energia de Rússia per la invasió d'Ucraïna. La prohibició de les importacions energètiques de Rússia per part dels EUA se suma a les sancions econòmiques adoptades recentment contra Moscou en coordinació amb els socis europeus, entre elles les restriccions de les operacions internacionals del banc central rus i la suspensió de determinats bancs russos del sistema internacional SWIFT.
Foto principal, seu del Banc Central rus en Moscou / Efe