ÚLTIMA HORA | Segueix el minut a minut del conflicte Rússia - Ucraïna

En plena croada internacional contra Rússia per la invasió a Ucraïna ha tingut lloc el primer discurs sobre l'estat de la Unió de Joe Biden. Es tracta d'una de les dates claus en la política nord-americana on el president s'adreça a les dues cambres del Congrés i als ciutadans per parlar de la situació país i els projectes del govern per al mateix. En aquesta ocasió, el discurs ha estat marcat per la guerra Ucraïna, en especial, Biden ha assenyalat al seu homòleg rus, Vladímir Putin, com el gran culpable d'aquesta crisi i l'ha titllat de dictador, afegint: "Està més aïllat que mai de la resta del món". 

El president Biden ha anunciat més sancions contra Rússia, el seu govern i els seus oligarques. Per una banda, els nord-americans se sumen als països europeus i el Canadà i tanca el seu espai aeri a les aerolínies russes. "Ens unirem als nostres aliats i tancarem l'espai aeri nord-americà a tots els vols russos, per aïllar encara més Rússia i asfixiar encara més la seva economia", ha afirmat. Per altra banda, a més de les sancions ja anunciades per l'administració de Joe Biden, el president ha assegurat que es perseguirà específicament els oligarques russos que permeten al Kremlin finançar aquesta guerra. "Trobarem i decomissarem els seus iots, els seus apartaments de luxe, els seus avions privats", ha sentenciat. És a dir, els EUA pretenen condemnar el govern rus i els seus oligarques a l'ostracisme. 

 

Una resposta unida 

En el seu discurs, Joe Biden ha afirmat que les accions de Putin només estan provocant que Occident s'uneixi com feia any que no ho estava per respondre al seu atac. "(Putin) va calcular molt malament les coses. Va creure que podia entrar a Ucraïna i que el món es rendiria. I, en canvi, s'ha trobat amb un mur de força que mai no va imaginar", ha afirmat el president, segons recull Efe. Biden ha apel·lat a unitat de la comunitat internacional per respondre als deliris de Putin. Una unitat que s'ha traslladat al mateix Congrés nord-americà on el discurs del president demòcrata sobre Ucraïna ha arrancat aplaudiments dels seus companys de partit i dels representants republicans. 

Aclamat per demòcrates i republicans, Biden ha afirmat que "el món està escollint clarament el costat de la pau i la seguretat". El discurs triomfalista del president només ha estat entelat per un lapsus linguae, quan Biden ha assegurat que Putin "mai es guanyarà el cor i les ànimes del poble iranià", en comptes del poble ucraïnès. Tot i això, va acabar la seva intervenció sobre Ucraïna amb un obert: "A per ells!"

 A les portes de Kíev 

Mentre a Washington el govern nord-americà seguia anunciant sancions a Rússia, aquesta tocava a les portes de Kíev. A última hora del passat dimarts, les forces russes ja advertia als ciutadans que viuen a prop dels nusos de retransmissió perquè abandonessin les seves llars i va bombardejar immediatament la torre de televisió a Kíev. L'exèrcit rus assegura que estan duent a terme conjunt d'atacs "contra instal·lacions tecnològiques del Servei de Seguretat d'Ucraïna i altres centres d'intel·ligència" a la capital ucraïnesa. Tot i la suposada precisió dels atacs segons el llenguatge de les tropes russes, el govern ucraïnès ha reportat la mort de civils en aquests atacs.