L'economia dels Estats Units s'ha contret a un 5% en el primer trimestre de 2020, dues dècimes per sota del calculat inicialment, pels efectes de la crisi del coronavirus. Aquesta és la primera caiguda trimestral de l'economia nord-americana des de la crisi financera de 2008, segons ha informat aquest dimecres el Govern dels Estats Units.

El Departament de Comerç ha publicat el segon dels seus tres informes sobre l'evolució del producte interior brut (PIB) entre gener i març als EUA, en el que ha revisat a la baixa el seu primer càlcul d'una caiguda del 4% al 5%. Encara que el primer trimestre de l'any ja reflecteix part de l'impacte de la crisi desencadenada pel coronavirus, els economistes apunten al segon trimestre com el període en què es veurà en tota la seva magnitud, amb una contracció estimada de l'economia que podria rondar el 30% anual.

Activitat econòmica paralitzada

La revisió a la baixa en el segon càlcul es deu en gran manera a la menor inversió en inventari per part de les empreses. L'activitat econòmica al país s'ha paralitzat durant gairebé dos mesos per les mesures de confinament i les restriccions de mobilitat per contenir l'expansió del virus, que ha deixat ja més d'1,6 milions d'infectats i 100.000 morts pel coronavirus.

La majoria dels estats dels EUA ha iniciat en els últims dies la reobertura gradual de les activitats, però amb cautela davant del temor de possibles rebrots, quan els morts per la pandèmia al país ja superen els 100.000.

La setmana passada, el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, va alertar del "risc de dany permanent" per a l'economia dels EUA si es mantenen el confinament per la pandèmia del coronavirus, en comparèixer virtualment davant del comitè bancari del Senat per avaluar les perspectives econòmiques i l'efectivitat del paquet de rescat aprovat l'abril per valor de 2,2 bilions de dòlars, el major de la història del país.

Mnuchin, no obstant això, va apuntar a un fort rebot en la segona meitat de l'any a mesura que torni la normalitat.