La corona britànica s'ha negat a retornar el cos del jove príncep Alemayehu d'Etiòpia, després d'una nova petició per recuperar les restes de l'infant — que va ser enterrat en el Castell de Windsor el segle XIX. "Com a família i com a etíops, volem que les seves restes tornin perquè aquest (el Regne Unit) no és el país on va néixer", ha dit a la BBC un descendent de l'antiga corona d'Etiòpia, Fasil Minas, que ha afegit que "no va estar bé" que l'enterressin a la Gran Bretanya. Recordem que aquesta mena de polèmiques són habituals amb els britànics, com la disputa entre el Regne Unit i Grècia pels marbres del Partenó

Al príncep Alemayehu se'l van emportar cap a la Gran Bretanya quan tenia només 7 anys i va arribar-hi orfe, després que sa mare morís durant el viatge. La reina Victòria va demanar que rebés el suport econòmic de la Casa Reial, però va morir el 1879 a 18 anys a causa d'una malaltia respiratòria i va ser enterrat al Castell de Windsor. Ara, un portaveu del palau de Buckingham ha enviat un comunicat a la BBC on argumenta que retirar les seves restes podria afectar les d'altres persones enterrades a les catacumbes de la Capella de Sant Jordi. 

Els arguments de Buckingham

"És molt poc probable que sigui possible exhumar les restes sense pertorbar el lloc de descans d'un nombre considerable de persones al voltant", ha dit la corona britànica. Així mateix, ha afegit que són sensibles a la necessitat d'honorar la memòria de l'infant — però que tenen "la responsabilitat de preservar la dignitat dels difunts". Finalment, ha assegurat que la Casa Reial ja havia "acollit les sol·licituds de les delegacions etíops per visitar" la capella en el passat.

Segons els historiadors, la mort del príncep Alemayehu en el Regne Unit tan jove va estar relacionada amb l'acció imperial i el fracàs de la diplomàcia. El pare de l'infant, l'emperador Teodor II, va voler signar una aliança amb els britànics, però no va rebre resposta i va prendre ostatges. El Regne Unit va respondre amb una gran expedició militar i l'emperador va decidir llevar-se la vida per tal de no ser presoner dels britànics, que van saquejar milers de tresors que avui estan dispersos en museus i biblioteques europees. També van emportar-se el príncep i sa mare, l'emperadriu Tiruwork Wube, amb l'argument de mantenir-los sa i estalvi davant la suposada amenaça que representaven els enemics locals de Teodor II.

Princep Alemayehu Etiopia / Wikimedia Commons
El príncep Alemayehu d'Etiòpia / Wikimedia Commons

Ja en el Regne Unit i orfe després de la mort de sa mare durant el viatge, el príncep Alemayehu va guanyar-se el favor de la reina Victòria i va ser enviat a l'escola pública britànica Rugby. Però no va ser feliç allà i el van traslladar a la Reial Acadèmia Militar de Sandhurst, on va ser objecte d'intimidació. Així va desenvolupar un "anhel" de tornar a casa, però no li van fer cas. Va ser instruït en una casa privada de Leeds, on va caure malalt i va rebutjar el tractament mèdic, pensant que havia sigut enverinat. Així, va morir una dècada després d'haver abandonat el seu país per la força. "Em compadeixo d'ell com si el conegués. Va ser expulsat d'Etiòpia, d'Àfrica, de la terra de la gent negra, i va romandre allà com si no tingués llar", ha dit a la BBC la descendent reial Abebech Kasa. 

Les peticions perquè les restes tornin a casa no són noves. Ara, Abebech tenia l'esperança de rebre una resposta positiva per part de l'acabat de coronar rei Carles III. No ha estat així. "Volem que torni. No volem que romangui en un país estranger. (...) Va tenir una vida trista. Quan penso en ell, ploro. Si accepten retornar les seves restes, m'ho prendria com si tornés a casa amb vida", ha dit la descendent reial. A més, que el cos del príncep Alemayehu tornés a Etiòpia seria "una forma que el Regne Unit reconsideri el seu passat". Així ho diu el professor Alula Pankhurst, especialista en relacions britànico-etíops: "La restitució es va servir com una forma d'assolir la reconciliació, de reconèixer el que va estar malament en el passat. (...) És una reflexió i una reconciliació amb un passat imperial".