Corea del Nord ha reconegut oficialment aquest dimecres la independència de les autoproclamades repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, les regions d'Ucraïna que conformen el Donbass i el principal objectiu militar de Rússia en la seva invasió. Segons han informat fonts diplomàtiques nord-coreanes a Efe, la nota on reconeixen les repúbliques ha estat lliurada a l'ambaixador rus a Pyongyang. "La República Popular Democràtica de Corea ha reconegut avui a la República Popular de Donetsk", ha celebrat per la seva banda el líder prorús de Donetsk, Denís Pushílin, a Telegram. "L'estatus internacional de la república popular de Donetsk continua reforçant-se", ha escrit, després d'agrair el poble de nord-coreà pel suport, i confiar en el desenvolupament de les relacions amb el país asiàtic.

Rússia, Síria i Corea del Nord

El passat 29 de juny la independència de Donetsk i Lugansk va ser reconeguda també per Síria. "Encarnant la voluntat i desig comú d'establir relacions a tots els nivells, la República Àrab Siriana ha decidit reconèixer la independència i sobirania de la República Popular de Lugansk i la República Popular de Donetsk", va dir una font del Ministeri d'Exteriors sirià. Per la seva banda, Moscou ja va reconèixer a les autoproclamades repúbliques de l'est ucraïnès el passat 21 de febrer, tres dies abans de llançar l'atac militar contra el país veí.

Referèndum d'annexió a Rússia

El líder de l'autoproclamada república de Lugansk, Leonid Paschenik, va afirmar el març que en un "futur pròxim" pot celebrar-se un referèndum sobre l'annexió d'aquest territori prorús a Rússia, segons recull l'agència oficial TASS. "Crec que en el futur pròxim se celebrarà un referèndum al territori de la república, en el qual les persones exerciran el seu dret constitucional absolut i expressaran la seva opinió sobre si volen unir-se a la Federació Russa", va declarar. I la va reblar així: "Per alguna raó estic segur que això és el que exactament succeirà".

Lugansk, ciutat ucraïnesa situada en la confluència dels rius Lugán i Oljóvaya a l'est del país, està administrada per la República Popular de Lugansk des de 2014. Concretament, però, el president rus, Vladímir Putin, va reconèixer el 21 de febrer la independència de les autoproclamades repúbliques de Lugansk i Donetsk. I tres dies més tard va llançar una ofensiva militar per "desnazificar" i "desmilitaritzar" Ucraïna amb l'argument que l'Exèrcit ucraïnès comet un "genocidi" de la població prorussa al Donbass, regió que inclou Lugansk i Donetsk. Allà, ha repartit més de 700.000 passaports russos en els últims anys.