El tinent general nord-coreà Pak Young-il ha afirmat aquest dimecres que l'alliberament de la regió russa de Kursk, envaïda l'agost del 2024 per les tropes ucraïneses, ha estat un "triomf de la justícia sobre el mal". "La culminació victoriosa de l'operació per alliberar la regió de Kursk és un triomf de la justícia sobre el mal", ha destacat Pak, citat per agència oficial russa TASS, en intervenir al III Congrés Internacional Antifeixista, que se celebra als afores de Moscou.
➕ Rússia es pica amb els EUA: l'acord de pau s'ha de firmar amb Ucraïna
➕ Per què soldats xinesos lluiten a Ucraïna?
Ha recalcat que la participació de soldats nord-coreans en les accions a la regió de Kursk ha estat una "nova pàgina a la Història que demostra la sòlida associació militar entre els dos països, la República Popular Democràtica de Corea i la Federació de Rússia, i el més alt nivell estratègic de relacions aliades i fraternals entre els seus pobles".
El juny del 2024, el president de Rússia, Vladímir Putin, i el líder nord-coreà, Kim Jong-un, van signar un tractat d'associació estratègica que incloïa una clàusula de defensa mútua en cas que una de les parts pateixi una agressió. Aquest dilluns, Putin va agrair a Corea del Nord i a Kim l'ajuda prestada per a l'expulsió de les tropes ucraïneses de Kursk, l'alliberament del qual Moscou va proclamar el cap de setmana passat. "Vam retre homenatge a l'heroisme, a l'alt nivell d'entrenament especial ia la dedicació dels soldats nord-coreans que, colze a colze amb els combatents russos, van defensar la nostra Pàtria com si fos seva", ha afirmat el cap del Kremlin en el missatge d'agraïment.
Ucraïna vol allargar l'alto el foc
Per altra banda, el Kremlin ha assegurat aquest dimecres, en resposta a la crida de Washington d'aturar "ja" la guerra, que l'acord de pau l'han de signar Rússia i Ucraïna, i no els Estats Units. "L'acord de pau ha de ser signat amb Ucraïna i no amb els Estats Units", ha dit Dmitri Peskov, portaveu presidencial, a la premsa local. Peskov ha recordat que el president rus, Vladímir Putin, s'ha mostrat disposat recentment a mantenir "converses directes amb els ucraïnesos sense condicions prèvies".
➕ Rússia declara un alto el foc unilateral de dos dies a Ucraïna
Ucraïna sempre ha deixat clar que volia allargar l'alto el foc i s'ha mostrat predisposada a parlar de "pau". El ministre d'Exteriors ucraïnès, Andri Sibiga, va insistir aquest dimecres a demanar a Rússia que declari un alto el foc per un termini inicial de 30 dies i també va expressar la seva disponibilitat que la treva que demana Kíev s'estengui a dos o tres mesos si Moscou prefereix aquesta opció. "Rússia pot demostrar que està realment preparada per a les converses de pau, acceptant un alto el foc real per almenys 30 dies. Si Rússia està a punt per a un alto el foc de 60 o 90 dies, nosaltres ho estem també", ha escrit Sibiga al seu compte de X.
El ministre d'Exteriors ucraïnès ha emès aquest missatge després que el Kremlin afirmés, en resposta a l'exigència de Washington que baixi les armes immediatament, que la pau s'ha de signar entre Rússia i Ucraïna i no amb els Estats Units. Sibiga va qualificar de “populista” i de mesura propagandística la iniciativa russa de declarar una treva de només tres dies amb motiu del 80è aniversari de la victòria de l'Exèrcit Roig sobre els nazis, que se celebra el pròxim 9 de maig.
"Rússia ha de deixar de parlar sobre la seva disponibilitat per a la pau i començar a actuar acceptant de forma incondicional un alto el foc real i durador. Quan les armes callin, les converses poden començar en qualsevol format que porti a la pau", ha conclòs Sibiga.