Un ciutadà xinès que combat per l’exèrcit rus afirma que els seus superiors el van tancar durant 21 dies en una fossa fosca amb barrots d’acer, prou petita perquè gairebé no hi pogués estar dret. Segons ell, el càstig va ser per una disputa amb el seu comandant sobre l’equip de protecció, necessari per salvar vides. Michael —nom fictici— explica que es va unir a l’exèrcit rus per “experimentar la vida militar a l’estranger”, però després d’un any brutal al front, assegura que allistar-se a les forces de Vladímir Putin va ser “un error”.
L’experiència a la fossa, on amb prou feines podia aixecar el cap, va acabar amb qualsevol desig de continuar lluitant per Moscou. Ara vol enviar un missatge a altres xinesos que considerin unir-se a l’exèrcit rus. “He de dir la veritat i advertir aquells xinesos irreflexius: no vingueu aquí”, ha declarat. Parlant per telèfon amb la CNN, Michael va explicar que actualment es recupera de ferides sofertes al camp de batalla. “L’exèrcit número dos del món és una autèntica broma”, ha destacat, tot criticant l’equipament deficient, la logística precària, el maltractament i la “greu corrupció” dins de les forces russes —acusacions que han estat àmpliament documentades des de l’inici del conflicte–.
Tant Ucraïna com Rússia han utilitzat combatents estrangers per reforçar les seves tropes. Però la qüestió dels mercenaris xinesos lluitant per Rússia va atraure l’atenció internacional quan el president ucraïnès Volodímir Zelenski va revelar que dos xinesos havien estat capturats a principis d’abril, i va afirmar que hi havia “molts més” a les files russes.
Ucraïna demana explicacions a la Xina
Zelenski ha exigit explicacions a Pequín, que ha negat fins ara qualsevol implicació i ha reiterat la seva crida perquè els ciutadans xinesos “s’abstinguin de participar en accions militars de qualsevol bàndol”. Segons l’agència estatal russa TASS, el viceministre d’Exteriors de Rússia va qualificar de “totalment falses” les afirmacions sobre la presència de xinesos al front ucraïnès. Pocs dies després, Ucraïna va mostrar els combatents xinesos capturats davant dels mitjans de comunicació. Ara bé, Kíiv afirma que té constància d’almenys 155 ciutadans xinesos combatent per Rússia, tot i que, segons Zelenski, la xifra real probablement és superior. Tant Michael com un altre combatent xinès entrevistat per CNN asseguren conèixer centenars d’altres compatriotes en la mateixa situació. Cal esmentar també que hi ha un petit grup de xinesos que lluiten al costat d’Ucraïna. La CNN ha confirmat la presència en almenys un batalló, però les Forces Terrestres ucraïneses no han pogut oferir una xifra exacta, ja que cada unitat recluta de manera independent.
Campanyes de reclutament a les xarxes socials
Homes xinesos han estat objectiu de campanyes de reclutament a les xarxes socials per unir-se a les files russes al front d’Ucraïna. Les publicacions i vídeos, que recull la CNN, prometen habitualment una bona paga i apel·len a la virilitat dels que decideixin allistar-se. Tot i estar en rus, els vídeos inclouen subtítols en xinès. Un d’ells portava la frase: “No ets un home? Sigues un home de veritat!” No queda clar qui s’encarrega de fer aquestes traduccions.
Aquest tipus de continguts van cridar l’atenció de Michael, que va començar a veure’ls el 2023 a Douyin —la versió xinesa de TikTok. Un cop allistat, va començar a publicar regularment vídeos sobre la seva experiència dins les forces russes–. Michael va explicar a la CNN que havia estat soldat de l’Exèrcit Popular d’Alliberament de la Xina, però va abandonar les forces el 2018. Veure els anuncis i els vídeos d’altres combatents xinesos al front va reactivar la seva “vocació militar”. “Estava molt motivat en aquell moment”, recorda Michael. “Com a antic soldat professional, pensava que havia de trobar una manera de contribuir”.
Assegura que la seva decisió no tenia motivacions polítiques —simplement volia lluitar–. “Sóc un soldat pur”, va dir. Segons explica, podria haver optat per combatre al costat d’Ucraïna, però era més fàcil aconseguir un visat per anar a Rússia. Va arribar a Moscou amb un visat de turista el novembre de 2023.
Tot i que inicialment l’exèrcit rus el va rebutjar per no parlar rus, va aconseguir unir-se al grup de mercenaris Wagner, conegut per les seves accions violentes, i va ser destinat a la regió del Donbàs. Sis mesos més tard, el maig de 2024, assegura que va signar un contracte d’un any amb el Ministeri de Defensa rus, que el va enviar a Bakhmut. Altres combatents estrangers també han signat acords similars.
Què oferia el seu contracte?
Michael va dir a la CNN que el contracte li garantia un sou mensual de 200.000 rubles (uns 2.100 euros) i, segons havia explicat anteriorment en un vídeo a les xarxes, rebien primes addicionals quan capturaven territori a Ucraïna: 50.000 rubles (uns 598 dòlars) extres per cada quilòmetre conquerit en direcció est.
Segons Michael, la majoria dels seus companys xinesos s’hi han allistat per diners. Tal com va comentar un altre mercenari xinès a Douyin: “sense diners, no hi ha honor”. La CNN va localitzar l’adreça IP d’aquesta publicació i es trobava a Rússia. Michael va oferir una explicació sobre per què els diners eren tan importants: es descriu a ell mateix i a molts dels combatents xinesos al front com a persones “de la base de la societat” en un país altament competitiu i amb un creixement econòmic a la baixa. Un altre ciutadà xinès que també ha lluitat per Rússia i ha documentat la seva experiència en línia, va dir a la CNN que els guanys com a mercenari triplicaven el que havia arribat a cobrar al seu país. No és la primera campanya que Rússia posa en marxa per al reclutament. Fa un parell d'anys s'apel·lava també a la masculinitat per aconseguir més homes per a la guerra.