L'exercit de Corea del Sud ha interceptat una norantena de globus que han estat enviats des de Corea del Nord. No es tracta de globus qualsevol que s'han escapat innocentment a l'altra banda del paral·lel 38, sinó que estaven farcits de deixalles. Aquest seria la resposta de Pyongyang a l'enviament de propaganda contrària al règim per part d'activistes des del Sud. L'Exèrcit ha aconsellat als residents de les zones afectades que no toquin els globus o el seu contingut i que informin autoritats militars o policials quan els trobin.

Els primers globus es van detectar el dimarts a  última hora, quan l'Exèrcit va començar a albirar objectes voladors no identificats a les zones frontereres de les províncies sud-coreanes de Gyeonggi i Gangwon. Molts dels globus encara no han caigut, però els que sí que ho han fet contenen "escombraries i brutícia", segons les autoritats sud-coreanes.  A més, des de les forces de seguretat sud-coreanes se sospita que els globus porten  temporitzadors incorporats als globus per fer-los esclatar.

Una resposta promesa 

Fa anys que organitzacions de drets humans a Corea del Sud han enviat pamflets contraris al govern nord-coreà en globus, principalment dirigits a possibles desertors. Recentment, activistes sud-coreans havia fet aquesta mena d'enviament i des del govern nord-coreà han dit prou. Diumenge passat el viceministre de Defensa Nacional nord-coreà, Kim Kang-il, va publicar un comunicat recollit per l'agència de notícies KCNA en què denunciava enviaments de globus recents per part d'activistes i va assegurar que es respondria amb una "acció ull per ull".

"Aviat s'escamparan munts de paper usat i deixalles per les zones frontereres i l'interior de la República de Corea (nom oficial del Sud) i així experimentaran directament quan esforç es requereix per netejar-los", es recull al comunicat del govern nord-coreà. 

A principis d'any el líder nord-coreà, Kim Jong-un, va declarar Corea del Sud com a principal enemic nacional i va eliminar la meta de la reunificació de la Constitució. Des de llavors el règim, que fa anys que rebutja reprendre el diàleg sobre desarmament, ha retirat multitud d'elements simbòlics al país que exhortaven la necessitat de buscar una reunificació pacífica, cosa que indica un important gir diplomàtic que porta a més aparellat un intens acostament a Rússia el darrer any. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!