El grup de països més rics del planeta, coneguts com a països de l'"Annex 2", destinen 30 vegades més diners a despesa militar que al finançament climàtic. Aquesta dada, que ha publicat aquest dilluns el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, il·lustra la diferència de recursos que es destinen en dues matèries tan rellevants en tots els països que formen aquest grup, ara reunits a la COP27, la cimera per abordar la crisi climàtica que s'està celebrant a Egipte. L'informe, anomenat “Els danys col·laterals del clima”, està elaborat per l'organització internacional de recerca Transnational Institute, juntament amb Stop Wapenhandel, de Països Baixos, i Tipping Point North South, del Regne Unit, i copublicat per l'International Peace Bureau i el Centre Delàs d'Estudis per la Pau, denuncia que la despesa militar està aprofundint la crisi climàtica en augmentar les emissions, desviar diners i alimentar els conflictes als països més vulnerables a la crisi climàtica. 

El mateix informe revela que les emissions militars de gasos d'efecte hivernacle representen actualment el 5,5 % del total i que, en lloc de proporcionar finançament climàtic, els països de l'Annex 2 estan venent armes a 40 dels països més vulnerables a la crisi climàtica. Aquesta investigació examina afirmacions d'estats membres de l'OTAN, com els Estats Units o el Regne Unit, sobre l'ecologització dels seus exèrcits, i detalla objectius de "zero net", però no troba evidència que les forces armades puguin reduir la gran majoria de les emissions dels seus avions, vaixells i tancs, que depenen dels combustibles fòssils i pels quals els combustibles alternatius no existeixen o suposen costos socials i ambientals inacceptables

Aquesta no és la primera publicació en aquesta direcció. Aquest informe dona continuïtat a la seva recent publicació “Transnacionals, bel·licisme i emergència climàtica”, que afirma que "la crisi climàtica jugarà un paper directe o indirecte en la precipitació de conflictes armats en països vulnerables del Sud Global". En aquests conflictes s'utilitzaran armes que "molt probablement es compraran als països que, alhora, són els que més destinen a la despesa militar i que més responsabilitat tenen sobre l'emergència climàtica, cosa que generarà una roda de violència amb responsabilitats acusadament unidireccionals cap als països del Nord Global". 

La COP27, una cimera "hipòcrita"?

Un any més, les potències mundials, lobbies i activistes es tornen a reunir sota els paraigües de les Nacions Unides per afrontar el repte del canvi climàtic en el marc de la Cimera Mundial del Clima. Es tracta de la vint-i-setena cima en la matèria, per això també és coneguda com a COP27. Agafant el relleu de la seva predecessora celebrada a Glasgow l'any 2021, la ciutat egípcia de Sharm el-Sheikh. La intenció d'aquesta cimera és tancar acords i impulsar mesures per tractar de revertir i frenar l'emergència climàtica. Tot i això, moltes organitzacions denuncien que aquesta cimera, patrocinada per Coca-Cola, és un acte per fer un "rentada de cara" als governs., La COP27 s'està celebrant a la ciutat egípcia de Sharm el-Sheikh. Aquesta és una ciutat turística amb piscines, camps de golf i múltiples instal·lacions que requereixen una elevada demanda energètica. Moltes associacions també destaquen que la gran majoria dels líders mundials que han acudit a la cimera ho han fet en vols privats. Aquest mètode de transport, altament contaminant, ha estat durament criticat.