El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns davant la COP26 el compromís de l'Estat d'augmentar un 50% l'aportació al Fons Verd del Clima fins a arribar als 1.350 milions d'euros anuals a partir del 2025 (més de 1.560 milions de dòlars al canvi actual). Aquest fons es nodreix d'aportacions als països en desenvolupament per part dels més industrialitzats per ajudar-los a adoptar mesures que afavoreixin la lluita contra el canvi climàtic, i el compromís de la comunitat internacional és destinar anualment a aquest objectiu 100.000 milions de dòlars (alguna cosa més de 86.000 milions d'euros).

Sánchez ha estat el primer dels líders assistents a la cimera a intervenir davant del plenari després de la sessió inaugural d'aquest esdeveniment i va llançar un missatge a la comunitat internacional demanant més ambició per aconseguir les metes davant del canvi climàtic.

Una "prova de foc" de la COP26

Elevar l'ambició ha dit que suposa donar suport a objectius amb recursos i, per això, ha considerat que el compliment dels 100.000 milions de dòlars anuals serà una de les "proves de foc" de la COP26.

"Espanya posarà de la seva part. Ens comprometem a augmentar el finançament climàtic per arribar el 2025 amb un increment d'un 50% respecte del nostre compromís actual", ha indicat el president de l'executiu central. Un compromís que, ha explicat, comporta assolir els 1.350 milions d'euros anuals a partir d'aquell any.

350 milions d’euros 

De la mateixa manera, tal com va recordar també a la cimera del G20 celebrada a Roma aquest cap de setmana, ha subratllat Espanya destinarà el 20% dels seus drets especials de gir a països vulnerables.

Això implica, segons ha assenyalat Sánchez, que es destinarà per aquesta via un mínim de 350 milions d’euros (uns 405 milions de dòlars).

Guterres esclata

Per la seva banda, el secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), António Guterres, ha advertit els líders mundials en la cerimònia inaugural de la 26a Conferència Mundial pel Clima que si no aturen l'escalfament global, "aquest ens aturarà a nosaltres". Guterres ha estat molt contundent en el seu discurs i ha llançat un missatge d'alerta: "Prou de fer servir la natura com un vàter".

Paral·lelament, el secretari general de les Nacions Unides ha aprofitat en la seva intervenció en aquesta cimera per indicar que, si no surt un compromís ambiciós per revertir el canvi climàtic, tots els països "hauran de revisar anualment els seus plans climàtics".

 

 

El president espanyol Pedro Sánchez amb el primer ministre britànic Boris Johnson i el secretari general de l'ONU António Guterres a la cimera de la COP26 a Glasgow, Escòcia l'1 de novembre del 2021 / EFE